Dobré pro zdraví

Aktuality

Druhy ryb, výlovy, rady, tipy a zajímavosti...zkrátka vše ze světa rybářství tady u nás na blogu.

Parťáci pro zdraví: jak se doplňují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Parťáci pro zdraví: jak se doplňují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Vinnetou – Santer. Harry Potter – Lord Voldemort. Frodo Pytlík – Sauron. Sherlock Holmes – Profesor Moriarty. Čisté dobro vs. čisté zlo. Patří do téhle škatulky i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny? Omega-6 bývají často vnímané jako ta „zlá“ strana, symbol tučných a nezdravých jídel, jejichž zdrcující účinky musí „hodné“ omega-3 mastné kyseliny napravovat.

18. 11. 2024
Rybí poklady z výlovu: Jak lokálnost zvyšuje kvalitu omega-3 mastných kyselin?

Rybí poklady z výlovu: Jak lokálnost zvyšuje kvalitu omega-3 mastných kyselin?

Aby náš mozek fungoval na plné obrátky, potřebuje omega-3 mastné kyseliny. Pojďme se podívat na fakta: přibližně 60 % hmotnosti mozku tvoří tuky, z nichž více než polovina jsou právě omega-3, konkrétně kyselina dokosahexaenová (DHA). Ta je základním stavebním prvkem neuronů, které zajišťují vše, co se v mozku děje – od myšlenek, vzpomínek a rozhodování až po náladu a psychickou odolnost.

15. 11. 2024
Další potraviny, které kromě ryb obsahují omega-3 mastné kyseliny

Další potraviny, které kromě ryb obsahují omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mají blahodárný vliv na vývoj mozku a jeho správnou funkci. A to až takový, že ve stáří snižují riziko rozvoje neurologických onemocnění, především obávané Alzheimerovy choroby. Dá se říct, že fungují jako palivo, které mozek promazává, aby i v pozdějším věku fungoval jako na drátkách.

25. 10. 2024
Ryba jako ideální potravina pro váš mozek, jak ji ale vybrat?

Ryba jako ideální potravina pro váš mozek, jak ji ale vybrat?

Už jste to asi někde slyšeli. Rybí maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Ty podporují správnou činnost mozku, zlepšují paměť, koncentraci a mohou dokonce snižovat riziko depresí. Pro mozek znamenají něco jako je palivo pro auto. Paliva však nejsou všechna stejná. A stejná nemusí být ani kvalita a množství omega-3 mastných kyselin u každé ryby, která se objeví na vašem stole. Záleží na druhu, původu, čerstvosti, ale i způsobu přípravy.

16. 10. 2024
Rybářův svět – co byste měli vědět o výlovech rybníků

Rybářův svět – co byste měli vědět o výlovech rybníků

Slunce už nehřeje takovou silou jako v létě. Nepadáte vedrem, ale ani se netřesete zimou. Zlatavý kruh nad obzorem rybníka jako by tvořil decentní, ale zároveň monumentální pozadí scenérie s lidmi, jejichž život naplňuje voda a láska k rybám. Všechno probíhá ve zvláštní atmosféře ticha a úcty. I tmavý mundúr s dominujícími vysokými holínkami všech hemžících se postav dotváří atmosféru jakéhosi rituálu.

7. 10. 2024
Palivo našeho mozku. Proč potřebujeme omega-3 mastné kyseliny?

Palivo našeho mozku. Proč potřebujeme omega-3 mastné kyseliny?

Představte si lidský mozek jako auto. Na začátku voní novotou, je nablýskané, šlape jako hodinky. Tahle startovní čára je pro všechny vozy stejná. Ovšem to, jak bude auto vypadat za 5, 10 nebo 20 let, už záleží na jeho majiteli. Když se nestará, stane se z jeho plechového miláčka brzy zrezlá kraksna. Ovšem pokud ho hýčká – pravidelně ho myje, leští, uklízí, chodí na technické kontroly a jezdí ohleduplně, může auto třeba i za 15 let vypadat, jako kdyby právě sjelo z výrobní linky.

29. 9. 2024
Sladkovodní ryby na Zemi živitelce!

Sladkovodní ryby na Zemi živitelce!

Země živitelka, největší zemědělská akce v České republice, startuje již svůj 50. ročník.

Od čtvrtka 22. až do úterý 27. srpna se na výstavišti v Českých Budějovicích můžete dozvědět o novinkách z oboru, ochutnat české potraviny, a především zažít tradičně našlapaný program pro celou rodinu. Letos na Zemi živitelku se svým stánkem připlují i sladkovodní ryby. A bude to stát za to!

19. 8. 2024
Kapři ze stánků

Kapři ze stánků

Každoročně se v ulicích, před nákupními centry nebo supermarkety objevují stánky s vánočními kapry. V mrazu, sněhu nebo dešti stojí vedle plných kádích ryb rybáři a čekají na první zákazníky.

22. 12. 2022
Jedlé kosti, hlavy, vnitřnosti...

Jedlé kosti, hlavy, vnitřnosti...

Není nad krásný čerstvý filet z lahodné ryby. Rybí maso je pro mnohé delikatesa, pro další sváteční pokrm nebo jen nepostradatelná část zdravé stravy. Obvykle konzumujeme především rybí svalovinu. Jak je to však s přípravou ostatních částí rybího těla?

12. 12. 2022
Rybniční bahno – proč přibývá někdy až neuvěřitelným tempem?

Rybniční bahno – proč přibývá někdy až neuvěřitelným tempem?

Odbahňování rybníků je v této době poměrně často skloňovaným pojmem. Nadměrné množství bahna způsobuje největší problémy zejména při výlovech rybníků, kdy se usazuje především v nejhlubším místě rybníka – lovišti. Právě na lovišti pak probíhá samotný výlov a bahno znesnadňuje rybářům práci.

12. 12. 2022
Jak slaná je sladká voda?

Jak slaná je sladká voda?

Již na základní škole se děti učí o rozdělení vod, a téměř každý ví, že pouze zanedbatelné množství vody na naší planetě je pitné. Nejvíce slané vody je uloženo v oceánech, voda sladká je mimo jiné v řekách, jezerech nebo v podzemí. Jak moc je však sladká voda sladká? Ve skutečnosti je spíše slaná.

16. 11. 2022
Ryba musí plavat aneb nejlepší vína k rybám

Ryba musí plavat aneb nejlepší vína k rybám

Nezapomínejte, že ryba musí plavat, a tak k dobré rybě doušek dobrého piva či vína vždy patří. Na rozdíl od rybího masa však nepřežeňte množství. Tyto slova jistě mnozí znají z knížek či videí s rybími recepty. Který nápoj je však k dané rybě nejlepší? V tomto článku se zaměříme na víno.

27. 5. 2022
Jak správně vyjmout a roztřídit rybí vnitřnosti

Jak správně vyjmout a roztřídit rybí vnitřnosti

Pokud úkon „kuchání“ nebo také „vyvržení“ provedeme správně, můžeme díky tomu získat velmi ceněné a chutné rybí gonády, tedy jikry nebo mlíčí.

29. 1. 2022
Jak správně odstranit rybí šupiny

Jak správně odstranit rybí šupiny

Je třeba říct, že ne na každou rybu lze použít stejný způsob odstranění šupin. Na menšího pstruha například škrabku ani nůž nepotřebujeme, naopak na kapra nebo amura určitě ano. Právě na dvě poslední zmiňované ryby se zaměříme v tomto příspěvku.

29. 1. 2022
Jak správně usmrtit kapra

Jak správně usmrtit kapra

Zbavení života kapra jistě není nejtěžší částí procesu zpracování, chce však učitou zručnost. Pokud rybu usmríte správně, nebude se zbytečně trápit.

29. 1. 2022
Rybník jako stavba

Rybník jako stavba

Zimní období je jako dělané pro prohlídku rybníku. Pokud pozbývá vody, lze na něm pozorovat odvod vody pomocí celé řady „potůčků“ rybářsky nazývaných stoky. Mnoho rybníků jistě překvapí svou malou hloubkou. I výjimečně nízká vodní hladina má však svůj smyl.

26. 1. 2022
Zimování rybníků

Zimování rybníků

Hospodaření s vodou v rybníkách není jednoduchý úkol. V posledních letech se potvrzuje pravidlo, že vody není nikdy dost, a musí se s ní šetřit. Pokud se rybník vypouští, často se voda z něj použije na napuštění dalšího rybníku v soustavě pod ním. Někdy však rybníky zůstávají bez vody účelně. Prázdný rybník totiž může mít na rybniční dno blahodárné účinky.

17. 1. 2022
Střevlička východní - rasbora

Střevlička východní - rasbora

Střevlička východní latinsky Pseudorasbora parva je v České republice nepůvodní a velice invazivní rybou z čeledi kaprovitých.

30. 11. 2021
Ježdík obecný - švec

Ježdík obecný - švec

Ježdík obecný latinsky Gymnocephalus cernuus je rybou z čeledi Okounovití. Jeho tělo je ze stran zploštělé. Na středně velké hlavě jsou výrazné velké oči, které jsou posunuty výše k temenu hlavy.

30. 11. 2021
Začínáme s lovem ryb 2

Začínáme s lovem ryb 2

Po obdržení povolenky k lovu a rybářského lístku již můžu legálně vykonávat rybářské právo. Nesmím se však ukvapit. I malou nedbalostí bych mohl o povolenku rychle přijít.

29. 11. 2021
Začínáme s lovem ryb 1

Začínáme s lovem ryb 1

Baví vás pobyt u vody a rádi byste vyzkoušeli sportovní rybolov? Neváhejte a připoje se k více než 300 tisícům sportovních rybářů v České Republice.

29. 11. 2021
I v zimě je ve vodách živo

I v zimě je ve vodách živo

Kdo by si myslel, že s přicházející zimou se život v tocích zastavuje, nemá úplně pravdu. Díky studené vodě jsou tělesné funkce mnoha bezobratlých i obratlovců velmi zpomalené a probíhá u nich zimní klidové období. Neplatí to však u několika druhů ryb.

25. 11. 2021
Není škrabka jako škrabka

Není škrabka jako škrabka

Odstranění rybích šupin je jeden ze základních úkonů při zpracování ryby. Některé ryby jdou kulinářsky připravovat i s šupinami, jako například pstruh, ale jiné ryby, například kapra, musíme šupin zbavit. Níže v článku se dočtete o metodách a nástrojích pro odstranění šupin, a jejich výhodách a nevýhodách.

9. 11. 2021
Rybniční bahno – zbytečný odpad či blahodárná surovina?

Rybniční bahno – zbytečný odpad či blahodárná surovina?

Pokud bychom se vrátili o několik století zpět jistě by nás překvapilo hospodaření s rybničním dnem. Dříve totiž bylo rybniční bahno velmi ceněné.

1. 11. 2021
Za vánočního kapra si letos připlatíte

Za vánočního kapra si letos připlatíte

Velká inflace se nevyhnula ani trhu s rybami. Doba, kdy stálo kilo kapra 80 či 90 korun již dávno pominula. Letos si za kapra připlatíte ještě více, než tomu bylo v minulosti.

22. 10. 2021
Rybářské zážitky na jihu Čech – Vodňany

Rybářské zážitky na jihu Čech – Vodňany

Správnou rybářskou atmosféru nenaleznete pouze v Třeboni. Unikátní rybářské muzeum, parádní jezírko se vstupem pod vodní hladinu nebo pestrou akvaristiku nabízí Střední rybářská škola ve Vodňanech.

8. 8. 2021
Rok rybníkáře - léto

Rok rybníkáře - léto

Rybářův pracovní rok je více než různorodý a především náročný. Člověk si jistě představí jarní a podzimní výlovy spojené s následnou nakládkou ryb a další manipulací s rybami v chladném počasí, ale co že to vlastně dělají rybáři v létě?

1. 8. 2021
Rok rybníkáře - březen

Rok rybníkáře - březen

V březnu se příroda začíná pomalu probouzet, a rovněž začíná být pestřejší i práce rybníkářů. Začínají jarní výlovy. Především je třeba slovit násadové ryby, a následně je přesadit do připravených rybníků.

27. 3. 2021
Cejn velký - lopaťák

Cejn velký - lopaťák

Cejn velký latinsky Abramis brama je tradiční českou rybou z čeledi kaprovitých. Vyznačuje se vysokým, ze stran zploštělým tělem.

21. 3. 2021
Mník jednovousý - zimní čaroděj

Mník jednovousý - zimní čaroděj

Mník jednovousý latinsky Lota lota je jedinou českou rybou z čeledi treskovitých. Má protáhlé válcovité tělo, podobné tělu sumčímu.

21. 3. 2021
Čerstvá nebo zkažená ryba?

Čerstvá nebo zkažená ryba?

Jak poznat, že je ryba čerstvá a v obchodě již neleží déle než týden? Pár zaručených rad vám může pomoci při výběru ryb z chladících pultů. Jak dlouho ryba vydrží čerstvá může záležet už na druhu ryby. Obecně můžeme říci, že mořské ryby se kazí trochu později než ryby sladkovodní. Záleží však také na způsobu skladování či do jakého stavu je ryba zpracovaná. Rozdíl v trvanlivosti celé nevykuchané ryby oproti filetu bez kůže může být až trojnásobný. Postupně si shrneme, jak rychle se kazí různé části ryby a jak poznat, že jde o rybu čerstvou.

18. 3. 2021
Rok rybníkáře - leden, únor

Rok rybníkáře - leden, únor

Zimní období je pro rybáře často obdobím odpočinku po náročném podzimu a vánočním prodeji. Ne vždy je to však pravidlem.

18. 3. 2021
Letní výlovy? Kapr z rybníka rovnou na gril.

Letní výlovy? Kapr z rybníka rovnou na gril.

Grilování k létu neodmyslitelně patří. Mnoho lidí si tím zpříjemňuje večery ve společnosti rodiny či přátel. Ale co nejraději pokládají na rozžhavený rošt? Není krkovička na 100 způsobů už trochu nuda?

18. 3. 2021
Staré a neměnné řemeslo - výlovy rybníků

Staré a neměnné řemeslo - výlovy rybníků

Již po staletí jsou tradičním symbolem podzimu výlovy a vypouštění rybníků. Tehdy každý správný rybář obleče svůj gumový plášť, vysoké boty a ze studené vody a bahna tahá doslova tuny ryb.

18. 3. 2021
Vánoční kapr na udici? Jde to!

Vánoční kapr na udici? Jde to!

Podzimní období je spjaté s výovy rybníků. A jak ryb v rybníkách ubývá, tak jejich počet roste v řekách. Řeč je převážně o kaprech, ale do řek se z rybníků dostávají i líni, cejni, štiky, candáti nebo okouni.

18. 3. 2021
Amur bílý - vegan z Asie

Amur bílý - vegan z Asie

Amur bílý latinsky Ctenopharyngodon idella je ryba původem z oblasti východní Asie, Číny a Ruska. Do českých zemí byl poprvé dovezen v roce 1961 ze SSSR jako váčkový plůdek.

18. 3. 2021
Rybí klenoty, které plavaly v Bečvě

Rybí klenoty, které plavaly v Bečvě

Ekologická tragédie na řece Bečvě otřásá od loňského podzimu celou republikou. Stále nedořešený případ má bohužel spoustu obětí. Z mnoha uhynulých ryb na fotografiích mrazí nejen rybáře. Celkově tato havárie poškodila přibližně 40 kilometrů toku a celkem usmrtila kolem 40 tun ryb. O jaké ryby moravská řeka přišla si rozeberme v řádcích níže.

18. 3. 2021
Pstruh duhový - tečkovaný bandita

Pstruh duhový - tečkovaný bandita

Pstruh duhový latinsky Oncorhynchus mykiss je původem ze Severní Ameriky a Kamčatky. Koncem 19. století byl dovezen téměř do všech kontinentů. Do České republiky byl introdukován v roce 1888 z Německa, kde byl předtím dovezen z Ameriky.

18. 3. 2021
Štika obecná - krokodýl českých vod

Štika obecná - krokodýl českých vod

Štika obecná latinsky Esox lucius je naše původní ryba z čeledi štikovitých. Má válcovité protáhlé tělo s velkou hlavou, která je v přední části zhora zploštělá. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubena většími zuby. Ty se nachází vedle dolní čelisti i na mezičelistech nebo jazylkové kosti.

18. 3. 2021
Syrová, smažená nebo uzená ryba? II

Syrová, smažená nebo uzená ryba? II

Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.

18. 3. 2021
Candát obecný - rytíř z hlubin

Candát obecný - rytíř z hlubin

Candát obecný latinsky Sander lucioperca je ryba z čeledi okounovitých. Candát má robusní protáhlé tělo, z boků zploštělé. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubená na dolní i horní čelisti. Mezi malými zuby se nachází několik delších, tzv. “psích zubů”.

18. 3. 2021
Není losos jako pstruh. Kam se hrabe losos na pstruha lososového.

Není losos jako pstruh. Kam se hrabe losos na pstruha lososového.

Mnoho prodejců ryb nabízí vedle tradičních ryb jako je losos obecný nebo pstruh duhový i pstruha lososového, někdy také uváděného jako pstruh lososovitý. Pokud se domníváte, že je tato ryba křížencem lososa a pstruha, jste na omylu.

18. 3. 2021
Uzená, smažená nebo syrová ryba?

Uzená, smažená nebo syrová ryba?

Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.

18. 3. 2021
Úhoř říční - tajemný noční tulák

Úhoř říční - tajemný noční tulák

Úhoř říční latinsky Anguilla anguilla je jedniným českým druhem ryby z čeledi úhořovitých. Má hadovité tělo s malou zašpičatělou hlavou.

18. 3. 2021
Lín obecný - zlatavý krasavec z bahnitých vod

Lín obecný - zlatavý krasavec z bahnitých vod

Lín obecný latinsky Tinca tinca je ryba z čeledi kaprovitých. Lín má krátké zavalité tělo, které je pokryto silnou kůží s drobnými šupinami. Ústa jsou koncová se dvěma malými vousky.

18. 3. 2021

Aktuality