Dobré pro zdraví

Náš Blog

Druhy ryb, výlovy, rady, tipy a zajímavosti...zkrátka vše ze světa rybářství tady u nás na blogu.

Rok rybníkáře - březen

Rok rybníkáře - březen

V březnu se příroda začíná pomalu probouzet, a rovněž začíná být pestřejší i práce rybníkářů. Začínají jarní výlovy. Především je třeba slovit násadové ryby, a následně je přesadit do připravených rybníků.

27. 3. 2021
Cejn velký - lopaťák

Cejn velký - lopaťák

Cejn velký latinsky Abramis brama je tradiční českou rybou z čeledi kaprovitých. Vyznačuje se vysokým, ze stran zploštělým tělem.

21. 3. 2021
Mník jednovousý - zimní čaroděj

Mník jednovousý - zimní čaroděj

Mník jednovousý latinsky Lota lota je jedinou českou rybou z čeledi treskovitých. Má protáhlé válcovité tělo, podobné tělu sumčímu.

21. 3. 2021
Čerstvá nebo zkažená ryba?

Čerstvá nebo zkažená ryba?

Jak poznat, že je ryba čerstvá a v obchodě již neleží déle než týden? Pár zaručených rad vám může pomoci při výběru ryb z chladících pultů. Jak dlouho ryba vydrží čerstvá může záležet už na druhu ryby. Obecně můžeme říci, že mořské ryby se kazí trochu později než ryby sladkovodní. Záleží však také na způsobu skladování či do jakého stavu je ryba zpracovaná. Rozdíl v trvanlivosti celé nevykuchané ryby oproti filetu bez kůže může být až trojnásobný. Postupně si shrneme, jak rychle se kazí různé části ryby a jak poznat, že jde o rybu čerstvou.

18. 3. 2021
Rok rybníkáře - leden, únor

Rok rybníkáře - leden, únor

Zimní období je pro rybáře často obdobím odpočinku po náročném podzimu a vánočním prodeji. Ne vždy je to však pravidlem.

18. 3. 2021
Letní výlovy? Kapr z rybníka rovnou na gril.

Letní výlovy? Kapr z rybníka rovnou na gril.

Grilování k létu neodmyslitelně patří. Mnoho lidí si tím zpříjemňuje večery ve společnosti rodiny či přátel. Ale co nejraději pokládají na rozžhavený rošt? Není krkovička na 100 způsobů už trochu nuda?

18. 3. 2021
Staré a neměnné řemeslo - výlovy rybníků

Staré a neměnné řemeslo - výlovy rybníků

Již po staletí jsou tradičním symbolem podzimu výlovy a vypouštění rybníků. Tehdy každý správný rybář obleče svůj gumový plášť, vysoké boty a ze studené vody a bahna tahá doslova tuny ryb.

18. 3. 2021
Vánoční kapr na udici? Jde to!

Vánoční kapr na udici? Jde to!

Podzimní období je spjaté s výovy rybníků. A jak ryb v rybníkách ubývá, tak jejich počet roste v řekách. Řeč je převážně o kaprech, ale do řek se z rybníků dostávají i líni, cejni, štiky, candáti nebo okouni.

18. 3. 2021
Amur bílý - vegan z Asie

Amur bílý - vegan z Asie

Amur bílý latinsky Ctenopharyngodon idella je ryba původem z oblasti východní Asie, Číny a Ruska. Do českých zemí byl poprvé dovezen v roce 1961 ze SSSR jako váčkový plůdek.

18. 3. 2021
Rybí klenoty, které plavaly v Bečvě

Rybí klenoty, které plavaly v Bečvě

Ekologická tragédie na řece Bečvě otřásá od loňského podzimu celou republikou. Stále nedořešený případ má bohužel spoustu obětí. Z mnoha uhynulých ryb na fotografiích mrazí nejen rybáře. Celkově tato havárie poškodila přibližně 40 kilometrů toku a celkem usmrtila kolem 40 tun ryb. O jaké ryby moravská řeka přišla si rozeberme v řádcích níže.

18. 3. 2021
Pstruh duhový - tečkovaný bandita

Pstruh duhový - tečkovaný bandita

Pstruh duhový latinsky Oncorhynchus mykiss je původem ze Severní Ameriky a Kamčatky. Koncem 19. století byl dovezen téměř do všech kontinentů. Do České republiky byl introdukován v roce 1888 z Německa, kde byl předtím dovezen z Ameriky.

18. 3. 2021
Štika obecná - krokodýl českých vod

Štika obecná - krokodýl českých vod

Štika obecná latinsky Esox lucius je naše původní ryba z čeledi štikovitých. Má válcovité protáhlé tělo s velkou hlavou, která je v přední části zhora zploštělá. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubena většími zuby. Ty se nachází vedle dolní čelisti i na mezičelistech nebo jazylkové kosti.

18. 3. 2021
Syrová, smažená nebo uzená ryba? II

Syrová, smažená nebo uzená ryba? II

Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.

18. 3. 2021
Není losos jako pstruh. Kam se hrabe losos na pstruha lososového.

Není losos jako pstruh. Kam se hrabe losos na pstruha lososového.

Mnoho prodejců ryb nabízí vedle tradičních ryb jako je losos obecný nebo pstruh duhový i pstruha lososového, někdy také uváděného jako pstruh lososovitý. Pokud se domníváte, že je tato ryba křížencem lososa a pstruha, jste na omylu.

18. 3. 2021
Candát obecný - rytíř z hlubin

Candát obecný - rytíř z hlubin

Candát obecný latinsky Sander lucioperca je ryba z čeledi okounovitých. Candát má robusní protáhlé tělo, z boků zploštělé. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubená na dolní i horní čelisti. Mezi malými zuby se nachází několik delších, tzv. “psích zubů”.

18. 3. 2021
Uzená, smažená nebo syrová ryba?

Uzená, smažená nebo syrová ryba?

Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.

18. 3. 2021
Úhoř říční - tajemný noční tulák

Úhoř říční - tajemný noční tulák

Úhoř říční latinsky Anguilla anguilla je jedniným českým druhem ryby z čeledi úhořovitých. Má hadovité tělo s malou zašpičatělou hlavou.

18. 3. 2021
Lín obecný - zlatavý krasavec z bahnitých vod

Lín obecný - zlatavý krasavec z bahnitých vod

Lín obecný latinsky Tinca tinca je ryba z čeledi kaprovitých. Lín má krátké zavalité tělo, které je pokryto silnou kůží s drobnými šupinami. Ústa jsou koncová se dvěma malými vousky.

18. 3. 2021