Aktuality
Druhy ryb, výlovy, rady, tipy a zajímavosti...zkrátka vše ze světa rybářství tady u nás na blogu.
Druhy ryb, výlovy, rady, tipy a zajímavosti...zkrátka vše ze světa rybářství tady u nás na blogu.
Vinnetou – Santer. Harry Potter – Lord Voldemort. Frodo Pytlík – Sauron. Sherlock Holmes – Profesor Moriarty. Čisté dobro vs. čisté zlo. Patří do téhle škatulky i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny? Omega-6 bývají často vnímané jako ta „zlá“ strana, symbol tučných a nezdravých jídel, jejichž zdrcující účinky musí „hodné“ omega-3 mastné kyseliny napravovat.
Aby náš mozek fungoval na plné obrátky, potřebuje omega-3 mastné kyseliny. Pojďme se podívat na fakta: přibližně 60 % hmotnosti mozku tvoří tuky, z nichž více než polovina jsou právě omega-3, konkrétně kyselina dokosahexaenová (DHA). Ta je základním stavebním prvkem neuronů, které zajišťují vše, co se v mozku děje – od myšlenek, vzpomínek a rozhodování až po náladu a psychickou odolnost.
Omega-3 mastné kyseliny mají blahodárný vliv na vývoj mozku a jeho správnou funkci. A to až takový, že ve stáří snižují riziko rozvoje neurologických onemocnění, především obávané Alzheimerovy choroby. Dá se říct, že fungují jako palivo, které mozek promazává, aby i v pozdějším věku fungoval jako na drátkách.
Už jste to asi někde slyšeli. Rybí maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Ty podporují správnou činnost mozku, zlepšují paměť, koncentraci a mohou dokonce snižovat riziko depresí. Pro mozek znamenají něco jako je palivo pro auto. Paliva však nejsou všechna stejná. A stejná nemusí být ani kvalita a množství omega-3 mastných kyselin u každé ryby, která se objeví na vašem stole. Záleží na druhu, původu, čerstvosti, ale i způsobu přípravy.
Slunce už nehřeje takovou silou jako v létě. Nepadáte vedrem, ale ani se netřesete zimou. Zlatavý kruh nad obzorem rybníka jako by tvořil decentní, ale zároveň monumentální pozadí scenérie s lidmi, jejichž život naplňuje voda a láska k rybám. Všechno probíhá ve zvláštní atmosféře ticha a úcty. I tmavý mundúr s dominujícími vysokými holínkami všech hemžících se postav dotváří atmosféru jakéhosi rituálu.
Představte si lidský mozek jako auto. Na začátku voní novotou, je nablýskané, šlape jako hodinky. Tahle startovní čára je pro všechny vozy stejná. Ovšem to, jak bude auto vypadat za 5, 10 nebo 20 let, už záleží na jeho majiteli. Když se nestará, stane se z jeho plechového miláčka brzy zrezlá kraksna. Ovšem pokud ho hýčká – pravidelně ho myje, leští, uklízí, chodí na technické kontroly a jezdí ohleduplně, může auto třeba i za 15 let vypadat, jako kdyby právě sjelo z výrobní linky.
Země živitelka, největší zemědělská akce v České republice, startuje již svůj 50. ročník.
Od čtvrtka 22. až do úterý 27. srpna se na výstavišti v Českých Budějovicích můžete dozvědět o novinkách z oboru, ochutnat české potraviny, a především zažít tradičně našlapaný program pro celou rodinu. Letos na Zemi živitelku se svým stánkem připlují i sladkovodní ryby. A bude to stát za to!
Každoročně se v ulicích, před nákupními centry nebo supermarkety objevují stánky s vánočními kapry. V mrazu, sněhu nebo dešti stojí vedle plných kádích ryb rybáři a čekají na první zákazníky.
Není nad krásný čerstvý filet z lahodné ryby. Rybí maso je pro mnohé delikatesa, pro další sváteční pokrm nebo jen nepostradatelná část zdravé stravy. Obvykle konzumujeme především rybí svalovinu. Jak je to však s přípravou ostatních částí rybího těla?
Odbahňování rybníků je v této době poměrně často skloňovaným pojmem. Nadměrné množství bahna způsobuje největší problémy zejména při výlovech rybníků, kdy se usazuje především v nejhlubším místě rybníka – lovišti. Právě na lovišti pak probíhá samotný výlov a bahno znesnadňuje rybářům práci.
Již na základní škole se děti učí o rozdělení vod, a téměř každý ví, že pouze zanedbatelné množství vody na naší planetě je pitné. Nejvíce slané vody je uloženo v oceánech, voda sladká je mimo jiné v řekách, jezerech nebo v podzemí. Jak moc je však sladká voda sladká? Ve skutečnosti je spíše slaná.
Nezapomínejte, že ryba musí plavat, a tak k dobré rybě doušek dobrého piva či vína vždy patří. Na rozdíl od rybího masa však nepřežeňte množství. Tyto slova jistě mnozí znají z knížek či videí s rybími recepty. Který nápoj je však k dané rybě nejlepší? V tomto článku se zaměříme na víno.
Pokud úkon „kuchání“ nebo také „vyvržení“ provedeme správně, můžeme díky tomu získat velmi ceněné a chutné rybí gonády, tedy jikry nebo mlíčí.
Je třeba říct, že ne na každou rybu lze použít stejný způsob odstranění šupin. Na menšího pstruha například škrabku ani nůž nepotřebujeme, naopak na kapra nebo amura určitě ano. Právě na dvě poslední zmiňované ryby se zaměříme v tomto příspěvku.
Zbavení života kapra jistě není nejtěžší částí procesu zpracování, chce však učitou zručnost. Pokud rybu usmríte správně, nebude se zbytečně trápit.
Zimní období je jako dělané pro prohlídku rybníku. Pokud pozbývá vody, lze na něm pozorovat odvod vody pomocí celé řady „potůčků“ rybářsky nazývaných stoky. Mnoho rybníků jistě překvapí svou malou hloubkou. I výjimečně nízká vodní hladina má však svůj smyl.
Hospodaření s vodou v rybníkách není jednoduchý úkol. V posledních letech se potvrzuje pravidlo, že vody není nikdy dost, a musí se s ní šetřit. Pokud se rybník vypouští, často se voda z něj použije na napuštění dalšího rybníku v soustavě pod ním. Někdy však rybníky zůstávají bez vody účelně. Prázdný rybník totiž může mít na rybniční dno blahodárné účinky.
Střevlička východní latinsky Pseudorasbora parva je v České republice nepůvodní a velice invazivní rybou z čeledi kaprovitých.
Ježdík obecný latinsky Gymnocephalus cernuus je rybou z čeledi Okounovití. Jeho tělo je ze stran zploštělé. Na středně velké hlavě jsou výrazné velké oči, které jsou posunuty výše k temenu hlavy.
Po obdržení povolenky k lovu a rybářského lístku již můžu legálně vykonávat rybářské právo. Nesmím se však ukvapit. I malou nedbalostí bych mohl o povolenku rychle přijít.
Baví vás pobyt u vody a rádi byste vyzkoušeli sportovní rybolov? Neváhejte a připoje se k více než 300 tisícům sportovních rybářů v České Republice.
Kdo by si myslel, že s přicházející zimou se život v tocích zastavuje, nemá úplně pravdu. Díky studené vodě jsou tělesné funkce mnoha bezobratlých i obratlovců velmi zpomalené a probíhá u nich zimní klidové období. Neplatí to však u několika druhů ryb.
Odstranění rybích šupin je jeden ze základních úkonů při zpracování ryby. Některé ryby jdou kulinářsky připravovat i s šupinami, jako například pstruh, ale jiné ryby, například kapra, musíme šupin zbavit. Níže v článku se dočtete o metodách a nástrojích pro odstranění šupin, a jejich výhodách a nevýhodách.
Pokud bychom se vrátili o několik století zpět jistě by nás překvapilo hospodaření s rybničním dnem. Dříve totiž bylo rybniční bahno velmi ceněné.
Velká inflace se nevyhnula ani trhu s rybami. Doba, kdy stálo kilo kapra 80 či 90 korun již dávno pominula. Letos si za kapra připlatíte ještě více, než tomu bylo v minulosti.
Správnou rybářskou atmosféru nenaleznete pouze v Třeboni. Unikátní rybářské muzeum, parádní jezírko se vstupem pod vodní hladinu nebo pestrou akvaristiku nabízí Střední rybářská škola ve Vodňanech.
Rybářův pracovní rok je více než různorodý a především náročný. Člověk si jistě představí jarní a podzimní výlovy spojené s následnou nakládkou ryb a další manipulací s rybami v chladném počasí, ale co že to vlastně dělají rybáři v létě?
V březnu se příroda začíná pomalu probouzet, a rovněž začíná být pestřejší i práce rybníkářů. Začínají jarní výlovy. Především je třeba slovit násadové ryby, a následně je přesadit do připravených rybníků.
Cejn velký latinsky Abramis brama je tradiční českou rybou z čeledi kaprovitých. Vyznačuje se vysokým, ze stran zploštělým tělem.
Mník jednovousý latinsky Lota lota je jedinou českou rybou z čeledi treskovitých. Má protáhlé válcovité tělo, podobné tělu sumčímu.
Jak poznat, že je ryba čerstvá a v obchodě již neleží déle než týden? Pár zaručených rad vám může pomoci při výběru ryb z chladících pultů. Jak dlouho ryba vydrží čerstvá může záležet už na druhu ryby. Obecně můžeme říci, že mořské ryby se kazí trochu později než ryby sladkovodní. Záleží však také na způsobu skladování či do jakého stavu je ryba zpracovaná. Rozdíl v trvanlivosti celé nevykuchané ryby oproti filetu bez kůže může být až trojnásobný. Postupně si shrneme, jak rychle se kazí různé části ryby a jak poznat, že jde o rybu čerstvou.
Zimní období je pro rybáře často obdobím odpočinku po náročném podzimu a vánočním prodeji. Ne vždy je to však pravidlem.
Grilování k létu neodmyslitelně patří. Mnoho lidí si tím zpříjemňuje večery ve společnosti rodiny či přátel. Ale co nejraději pokládají na rozžhavený rošt? Není krkovička na 100 způsobů už trochu nuda?
Již po staletí jsou tradičním symbolem podzimu výlovy a vypouštění rybníků. Tehdy každý správný rybář obleče svůj gumový plášť, vysoké boty a ze studené vody a bahna tahá doslova tuny ryb.
Podzimní období je spjaté s výovy rybníků. A jak ryb v rybníkách ubývá, tak jejich počet roste v řekách. Řeč je převážně o kaprech, ale do řek se z rybníků dostávají i líni, cejni, štiky, candáti nebo okouni.
Amur bílý latinsky Ctenopharyngodon idella je ryba původem z oblasti východní Asie, Číny a Ruska. Do českých zemí byl poprvé dovezen v roce 1961 ze SSSR jako váčkový plůdek.
Ekologická tragédie na řece Bečvě otřásá od loňského podzimu celou republikou. Stále nedořešený případ má bohužel spoustu obětí. Z mnoha uhynulých ryb na fotografiích mrazí nejen rybáře. Celkově tato havárie poškodila přibližně 40 kilometrů toku a celkem usmrtila kolem 40 tun ryb. O jaké ryby moravská řeka přišla si rozeberme v řádcích níže.
Pstruh duhový latinsky Oncorhynchus mykiss je původem ze Severní Ameriky a Kamčatky. Koncem 19. století byl dovezen téměř do všech kontinentů. Do České republiky byl introdukován v roce 1888 z Německa, kde byl předtím dovezen z Ameriky.
Štika obecná latinsky Esox lucius je naše původní ryba z čeledi štikovitých. Má válcovité protáhlé tělo s velkou hlavou, která je v přední části zhora zploštělá. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubena většími zuby. Ty se nachází vedle dolní čelisti i na mezičelistech nebo jazylkové kosti.
Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.
Candát obecný latinsky Sander lucioperca je ryba z čeledi okounovitých. Candát má robusní protáhlé tělo, z boků zploštělé. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubená na dolní i horní čelisti. Mezi malými zuby se nachází několik delších, tzv. “psích zubů”.
Mnoho prodejců ryb nabízí vedle tradičních ryb jako je losos obecný nebo pstruh duhový i pstruha lososového, někdy také uváděného jako pstruh lososovitý. Pokud se domníváte, že je tato ryba křížencem lososa a pstruha, jste na omylu.
Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.
Úhoř říční latinsky Anguilla anguilla je jedniným českým druhem ryby z čeledi úhořovitých. Má hadovité tělo s malou zašpičatělou hlavou.
Lín obecný latinsky Tinca tinca je ryba z čeledi kaprovitých. Lín má krátké zavalité tělo, které je pokryto silnou kůží s drobnými šupinami. Ústa jsou koncová se dvěma malými vousky.