Náš Blog
Druhy ryb, výlovy, rady, tipy a zajímavosti...zkrátka vše ze světa rybářství tady u nás na blogu.
Druhy ryb, výlovy, rady, tipy a zajímavosti...zkrátka vše ze světa rybářství tady u nás na blogu.
Amur bílý latinsky Ctenopharyngodon idella je ryba původem z oblasti východní Asie, Číny a Ruska. Do českých zemí byl poprvé dovezen v roce 1961 ze SSSR jako váčkový plůdek.
Candát obecný latinsky Sander lucioperca je ryba z čeledi okounovitých. Candát má robusní protáhlé tělo, z boků zploštělé. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubená na dolní i horní čelisti. Mezi malými zuby se nachází několik delších, tzv. “psích zubů”.
Jak poznat, že je ryba čerstvá a v obchodě již neleží déle než týden? Pár zaručených rad vám může pomoci při výběru ryb z chladících pultů. Jak dlouho ryba vydrží čerstvá může záležet už na druhu ryby. Obecně můžeme říci, že mořské ryby se kazí trochu později než ryby sladkovodní. Záleží však také na způsobu skladování či do jakého stavu je ryba zpracovaná. Rozdíl v trvanlivosti celé nevykuchané ryby oproti filetu bez kůže může být až trojnásobný. Postupně si shrneme, jak rychle se kazí různé části ryby a jak poznat, že jde o rybu čerstvou.
Grilování k létu neodmyslitelně patří. Mnoho lidí si tím zpříjemňuje večery ve společnosti rodiny či přátel. Ale co nejraději pokládají na rozžhavený rošt? Není krkovička na 100 způsobů už trochu nuda?
Lín obecný latinsky Tinca tinca je ryba z čeledi kaprovitých. Lín má krátké zavalité tělo, které je pokryto silnou kůží s drobnými šupinami. Ústa jsou koncová se dvěma malými vousky.
Mnoho prodejců ryb nabízí vedle tradičních ryb jako je losos obecný nebo pstruh duhový i pstruha lososového, někdy také uváděného jako pstruh lososovitý. Pokud se domníváte, že je tato ryba křížencem lososa a pstruha, jste na omylu.
Pstruh duhový latinsky Oncorhynchus mykiss je původem ze Severní Ameriky a Kamčatky. Koncem 19. století byl dovezen téměř do všech kontinentů. Do České republiky byl introdukován v roce 1888 z Německa, kde byl předtím dovezen z Ameriky.
Již po staletí jsou tradičním symbolem podzimu výlovy a vypouštění rybníků. Tehdy každý správný rybář obleče svůj gumový plášť, vysoké boty a ze studené vody a bahna tahá doslova tuny ryb.
Štika obecná latinsky Esox lucius je naše původní ryba z čeledi štikovitých. Má válcovité protáhlé tělo s velkou hlavou, která je v přední části zhora zploštělá. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubena většími zuby. Ty se nachází vedle dolní čelisti i na mezičelistech nebo jazylkové kosti.
Úhoř říční latinsky Anguilla anguilla je jedniným českým druhem ryby z čeledi úhořovitých. Má hadovité tělo s malou zašpičatělou hlavou.
Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.
Podzimní období je spjaté s výovy rybníků. A jak ryb v rybníkách ubývá, tak jejich počet roste v řekách. Řeč je převážně o kaprech, ale do řek se z rybníků dostávají i líni, cejni, štiky, candáti nebo okouni.