Štika obecná - krokodýl českých vod

Štika obecná latinsky Esox lucius je naše původní ryba z čeledi štikovitých. Má válcovité protáhlé tělo s velkou hlavou, která je v přední části zhora zploštělá. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubena většími zuby. Ty se nachází vedle dolní čelisti i na mezičelistech nebo jazylkové kosti.

Štika obecná - krokodýl českých vod

Oči jsou velké. Hřbetní ploutev je posunuta dozadu k hluboce vykrojené ocasní ploutvi. Šupiny oválného tvaru jsou malé. Zbarvení bývá silně proměnlivé s ohledem na stáří či prostředí. Tmavší zbarvení mají štiky z čistých vod. Obvykle má štika tmavě zelený hřbet a světle zelené boky se žlutozelenými skvrnami. Břicho je bílé. Nepárové ploutve jsou posety tmavými skvrnami. Běžně štika dorůstá do velikosti 80 cm a 3 kg. Jsou však známé úlovky štik kolem délky 120 cm a váhy přes 20 kg.

Výskyt

Štice vyhovuje členité prostředí s možností ukrytí. Najdeme ji v celé řadě mírně tekoucích i stojatých vod. Na kvalitu vody není náročná. Snáší eutrofní typy vod i nižší obsah kyslíku. Lepších přírůstků dosahuje v teplejších vodách. Je stanovištní rybou. V úkrytu se zdržuje většinu dne. Štika je typickým dravcem. Kořist vyhledává především pomocí dobře vyvinutého zraku, a loví ji porudkým výpadem.

Biologie

Po přechodu na vnější výživu se plůdek živí zooplanktonem, později larvami vodního hmyzu. Velice rychle (již po měsíci) přechází na dravý způsob života a loví plůdek jiných druhů ryb, a začíná se projevovat kanibalismus. Ten je u štiky běžný a silně se může objevovat zejména při hustých obsádkách. Starší jedinci mohou vedle ryb konzumovat i menší obojživelníky, plazi či savce. I nástrahy specializující se na sportovní lov štik mají často tvar žab či myší. Růst štiky může být velmi proměnlivý s ohledem na prostředí a především množství potravy. Na kilogram přírůstku štika spotřebuje 3 až 7 kilo potravních ryb. Jikernačky rostou rychleji než mlíčáci. Mlíčaci pohlavně dospívají o rok dříve než jikernačky, které dospívají ve 3. roce. Pohlavní dimorfismus je nevýrazný. Výtěr štik probíhá s květem podbělu, tedy brzo na jaře po roztání ledů, většinou v březnu. Bouřlivý výtěr probíhá na zatopených či vodních porostech. Jikry jsou silně lepkavé, bleděžluté a velké kolem 2 mm. Kulení probíhá asi po 2 týdnech. Vykulený plůdek je málo vyvinutý, velký asi 8 mm. Zachycuje se na vodní porosty, kde probíhá vývoj embrya.

Význam

Štika má hospodářský i sportovní význam. Vysazuje se do volných vod i chovných rybníků jako vedlejší ryba. Je dobrým regulátorem přemnožených ryb. Maso štiky je chutné, bílé a má nízký obsah tuku.

Sportovní rybolov

Štiky se na revírech Českého rybářského svazu mohou lovit od poloviny června až do konce roku. Nejlepší úlovků se rybářům dostává v podzimním období. Štiky se loví většinou na živou či mrtvou rybku nebo na umělé nástrahy přívlačí. Největší štiku obecnou na světě chytil v jižních Čechách český rybář Lukáš Matějka, měřila 133 cm a vážila 26,7 kg.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu