Sladkovodní ryba chutnala na Prima Fresh Festivalu
Skvělé jídlo, lahodná vůně grilovaných ryb, nadšení dětí i dospělých. Tak vypadal víkend ve stánku projektu Ryba na talíř v rámci Prima Fresh Festivalu, který o víkendu 21.– 22. 6. 2025 hostily Pardubice. Pojďme si připomenout, jak to celé probíhalo.

Kuchařská show, co měla grády
Kulinářskému srdci stánku vládl kuchař Mirek Dušek, který několikrát denně připravil originální pokrmy z nejběžnějších českých sladkovodních ryb – kapra, candáta a pstruha – přímo před zraky přítomných diváků. Každý chod doprovázela ochutnávka a praktické tipy na domácí přípravu.
Mirek Dušek pak ještě druhý den vystoupil přímo na hlavním pódiu festivalu. V rámci naší cooking show předvedl, že české sladkovodní ryby zvládnou nejen gril, ale i velkou scénu.
Ryba nejen na talíř, ale i na háček
Festivalový stánek se neomezil jen na jídlo. Připraven byl zábavně-edukační program pro celou rodinu. Děti lovily rybičky v bazénku, skládaly origami nebo se zapojily do soutěže „Tak v čem je háček?“, kde pomocí QR kódů odhalovaly zajímavosti o rybách a za správné odpovědi získávaly drobné ceny. Hra „Poznej, co mám na háčku?“ zase bavila hádáním hmotnosti jednotlivých druhů ryb podle závaží na rybářské váze.
Úlovek i bez prutu
Třešničkou na dortu bylo losování o čerstvé chlazené ryby v termotašce s logem projektu Ryba na talíř. Stačilo se zaregistrovat a mít trochu štěstí. Někteří šťastlivci si svou výhru vyzvedli přímo u stánku, jiní se jen zasnili a pro příště už budou vědět, že účast se vyplatí.
Když se chuť, zábava a výhra potkaly na jednom místě
Sladkovodní ryba na Prima Fresh Festivalu zkrátka táhla. Čím to bylo? Možná svoji roli sehrál nepřehlédnutelný modrý stan, který z dálky zářil jako maják dobré chuti. Nebo snad vůně grilovaných ryb, která se linula areálem.
Kdo přišel blíž, už neodešel s prázdnou – dostal nejen ochutnávku, ale i porci informací o nezbytnosti ryb v našem jídelníčku od výživové poradkyně Marty Růžičkové.
Projekt Ryba na talíř, realizovaný Ministerstvem zemědělství ČR a spolufinancovaný EU, na Prima Fresh Festivalu dokázal, že sladkovodní ryby mají své čestné místo na talířích malých i velkých strávníků. A že edukace může chutnat. Doslova!