Rybí vývar s bylinkovými knedlíčky

  • 5
  • (Hodnoceno 2×)

autor:
Kitchen story

  • 40
  • 30
  • 4

Porce obsahuje:

Suroviny

  • Rybí vývar
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 fenykl
  • 1 cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 1 kg odřezků z ryb
  • 2 snítky tymiánu
  • nať hladkolisté petržele
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • sůl
  • slunečnicový olej
  • Bylinkové knedlíčky
  • 2 staré housky
  • vařené rybí maso
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst pažitky
  • 2–3 lžíce strouhanky
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozehřejte lžíci oleje. Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Fenykl očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli rozpulte a spolu s ostatní zeleninou dejte do hrnce. Restujte, dokud nebude zelenina lehce dozlatova. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit všechen alkohol. Zalijte studenou vodou. Přidejte odřezky z ryb, bylinky, koření. Přiveďte k varu, stáhněte z plamene a nechte lehce probublávat. Táhněte 30 minut. Vývar sundejte z plamene a nechte 10 minut odležet. Díky krátkému odležení sedne obsah hrnce na dno a vy poté můžete polévku scedit. Získáte tak krásný, čirý vývar. Z rybích odřezků oberte vařené maso.

Housky nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Rozdělte žloutek a bílek. Ke žloutku přilijte mléko, vyšlehejte a přidejte k housce. Hladkolistou petržel a pažitku nasekejte nadrobno a spolu s vařeným rybím masem přidejte do mísy. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku, přisypte strouhanku, osolte, opepřete a promíchejte. Bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně zapracujte. Nechte 5 minut odpočinout. V rendlíku dejte vařit vodu. Z připraveného těsta tvořte knedlíčky a dejte je vařit. Po 4 minutách vyndejte z rendlíku a odložte bokem.

Do připraveného talíře naservírujte knedlíčky, zalijte vývarem a přidejte nasekané bylinky.

Tip

Rybí vývar můžete uchovat v lednici či mrazáku pro další vaření. My jej využíváme jako základ rybího guláše či krémové rybí polévky.

Sdílejte recept s přáteli

Videorecept

Komentáře k receptu

Aktuality

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY