Rybí vývar s bylinkovými knedlíčky
autor:
Kitchen story
- 40
- 30
- 4
Porce obsahuje:
Suroviny
- Rybí vývar
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 fenykl
- 1 cibule
- 100 ml bílého vína
- 1 kg odřezků z ryb
- 2 snítky tymiánu
- nať hladkolisté petržele
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- sůl
- slunečnicový olej
- Bylinkové knedlíčky
- 2 staré housky
- vařené rybí maso
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- muškátový oříšek
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst pažitky
- 2–3 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozehřejte lžíci oleje. Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Fenykl očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli rozpulte a spolu s ostatní zeleninou dejte do hrnce. Restujte, dokud nebude zelenina lehce dozlatova. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit všechen alkohol. Zalijte studenou vodou. Přidejte odřezky z ryb, bylinky, koření. Přiveďte k varu, stáhněte z plamene a nechte lehce probublávat. Táhněte 30 minut. Vývar sundejte z plamene a nechte 10 minut odležet. Díky krátkému odležení sedne obsah hrnce na dno a vy poté můžete polévku scedit. Získáte tak krásný, čirý vývar. Z rybích odřezků oberte vařené maso.
Housky nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Rozdělte žloutek a bílek. Ke žloutku přilijte mléko, vyšlehejte a přidejte k housce. Hladkolistou petržel a pažitku nasekejte nadrobno a spolu s vařeným rybím masem přidejte do mísy. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku, přisypte strouhanku, osolte, opepřete a promíchejte. Bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně zapracujte. Nechte 5 minut odpočinout. V rendlíku dejte vařit vodu. Z připraveného těsta tvořte knedlíčky a dejte je vařit. Po 4 minutách vyndejte z rendlíku a odložte bokem.
Do připraveného talíře naservírujte knedlíčky, zalijte vývarem a přidejte nasekané bylinky.
Tip
Rybí vývar můžete uchovat v lednici či mrazáku pro další vaření. My jej využíváme jako základ rybího guláše či krémové rybí polévky.
Komentáře k receptu