Ryba na talíři

Propagace sladkovodní akvakultury

Projekt RYBA NA TALÍŘ vznikl na podporu sladkovodní akvakultury a má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace domácích sladkovodních ryb. Projekt je zaměřen na prezentaci zdravé kuchyně a poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především bohaté na pro organismus prospěšné tuky, minerály, vitamíny a také je zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Snahou je rovněž podpořit domácí trh a regionální prodejce sladkovodních ryb.

Projekt se snaží ukázat snadnou přípravu ryb a vyvrátit tak o nich zažité předsudky. Se speciálně upraveným mobilním stánkem jsou navštěvovány farmářské trhy, regionální slavnosti, jarmarky a další místa, kde kuchař přímo prezentuje recepty a způsob jejich správného zpracování. Uvařený pokrm můžete přímo na místě ochutnat a vzít si recept s postupem, podle kterého pak můžete vařit v klidu a pohodlí domova. Máme pro vás připraveno i vaření ve formě videí, které naleznete přímo na tomto webu v záložce Recepty.

Součástí projektu je také prezentace sladkovodní akvakultury na odborných výstavách. V roce 2023 se budeme účastnit mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích, který se koná v termínu 24. 8. 2023 - 29. 8. 2023.

Projekty roku 2019 a 2020

Zajištění výstav a veletrhů pro projekt Ryba na talíř na rok 2019 (CZ.10.5.109/5.2/4.0/16_003/0000824) Cílem projektu je prezentace sladkovodní akvakultury na odborných výstavách. Účastníkům z řad široké či odborné veřejnosti jsou přestaveny kuchařské life show, které jsou spojeny s ochutnávkou pokrmů ze sladkovodních ryb. Projekt je financován Evropskou unií - Evropským námořním a rybářským fondem Operační program rybářství.

Realizace kontaktních akcí projektu Ryba na talíř pro roky 2019 a 2020 (CZ.10.5.109/5.2/4.0/16_003/0000822) Realizace kuchařské roadshow s prezentací zpracování sladkovodních ryb určená pro akci Poznej svého farmáře, farmářské trhy a lokální slavnosti ve městech střední velikosti. Dále také prezentace sladkovodních ryb a receptů z nich v super či hypermarketech, promo akce pro ZŠ a profesionální školení kuchařů. Projekt je financován Evropskou unií - Evropským námořním a rybářským fondem Operační program rybářství.

Zajištění kreativní části kampaně Ryba na talíř pro roky 2019 a 2020 (CZ.10.5.109/5.2/4.0/16_003/0000825) Projekt zahrnuje především revitalizaci webových stránek, tvorbu instruktážních videí, fotokuchařku, grafickou úpravu letáků s fotorecepty, grafickou tvorbu bannerů. Dále také tvorbu informačních a edukačních materiálů formou letáků či samolepek. Projekt je financován Evropskou unií - Evropským námořním a rybářským fondem Operační program rybářství.

Projekt roku 2023

Propagace sladkovodní akvakultury na výstavě Země živitelka 2023 (CZ.10.5.109/5.2/4.0/16_003/0001530) Projekt Ryba na talíř představuje veřejnosti, že příprava sladkovodních ryb je jednoduchá a správné zpracování sladkovodních ryb předvádí profesionální kuchař. Návštěvníkům jsou vydávány ochutnávkové porce. Moderátor odborným výkladem doprovází veškeré dění a návštěvníkům připomíná, že ryba je zdravá a konzumace sladkovodních ryb důležitá pro lidský organismus. Kuchař interaguje s veřejností, vysvětluje způsoby přípravy a odpovídá na dotazy přítomných návštěvníků. Hostesky rozdávají propagační materiály, především recepty ze sladkovodních ryb. Pro dospělé návštěvníky je určen vědomostní kvíz na téma sladkovodních ryb a mohou vyhrát jako cenu knihu Eduarda Levého Sladkovodní ryby Snadné zpracování a příprava v kuchyni Recepty 2. Projekt je financován Evropskou unií - Evropským námořním a rybářským fondem Operační program rybářství.

Projekty roku 2022

Nákup knihy Eduarda Levého - Sladkovodní ryby Snadné zpracování a příprava v kuchyni Recepty 2 (CZ.10.5.109/5.2/4.0/16_003/0001453) Kniha je úzce spjata s tématem sladkovodní akvakultury a velice dobře prezentuje kompletní přípravu sladkovodních ryb jak pro začátečníky, zkušené kuchaře/kuchařky, ale i pro profesionální kuchaře/kuchařky. Pan Eduard Levý je vyhledávaný kuchař, odborník na gastronomii a pedagog. Je nositelem vyznamenání Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kterým je Kříž svatého Vavřince. Přednáší o využití ryb sladkovodní akvakultury nejen na vysokých a odborných školách, ale také na odborných rybářských konferencích a jeho kniha je odborným přínosem k propagaci sladkovodní akvakultury. Projekt je financován Evropskou unií - Evropským námořním a rybářským fondem Operační program rybářství.

Ryba na talíř na výstavě Země živitelka 2022 - propagace sladkovodní akvakultury (CZ.10.5.109/5.2/4.0/16_003/0001452) Projekt Ryba na talíř představuje veřejnosti, že příprava sladkovodních ryb je jednoduchá a správné zpracování sladkovodních ryb předvádí profesionální kuchař. Návštěvníkům jsou vydávány ochutnávkové porce. Moderátor odborným výkladem doprovází veškeré dění a návštěvníkům připomíná, že ryba je zdravá a konzumace sladkovodních ryb důležitá pro lidský organismus. Hostesky rozdávají propagační materiály, především recepty ze sladkovodních ryb. Expozice zahrnuje část určenou pro děti, kde mohou soutěžit a získat drobné ceny s tématikou ryb. Pro dospělé návštěvníky je určen vědomostní kvíz na téma sladkovodních ryb a mohou vyhrát hodnotné ceny, které přímo souvisí se sladkovodní akvakulturou. Projekt je financován Evropskou unií - Evropským námořním a rybářským fondem Operační program rybářství.

EU Ministerstvo zemedělství
Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu