ŠTIKA S KRÉMOVOU ČOČKOU

  • 4.5
  • (Hodnoceno 3×)

autor:
Kitchen story

  • 40
  • 4

Porce obsahuje:

Suroviny

  • 1 štika (asi 1,5 kg)
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 400 g uvařené černé čočky
  • 200 ml smetany
  • 125 g listového špenátu
  • 50 g másla + 2 lžíce pod rybu
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • ½ citronu
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

Štiku zbavte šupin, vyfiletujte a nakrájejte na porce. Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje. Šalotku a česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.

Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte na pánev lehce orestovat. Poté přidejte šalotku a až jako poslední na chvíli česnek. Přisypte vařenou čočku, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Zalijte smetanou, přidejte čerstvý tymián, listový špenát a stáhněte z plamene. Přidejte 50 g másla a promíchejte. Díky máslu dosáhnete krémové konzistence.

Filety ze štiky osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Filety položte na pánev kůží dolů a na středním plameni opékejte dozlatova. Po pár minutách přidejte máslo, šťávu z ½ citronu a horkým máslem rybu polévejte.

Černou čočku naservírujte na talíř a na ni položte štičí filety.

TIP

Na pánev před opékáním ryby přidejte lehce rozmáčknutý stroužek česneku a 2 snítky tymiánu. Olej se rozvoní a dodá rybě víc chuti.

Sdílejte recept s přáteli

Videorecept

Komentáře k receptu

Aktuality

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY