ŠTIKA S KRÉMOVOU ČOČKOU
autor:
Kitchen story
- 40
- 4
Porce obsahuje:
Suroviny
- 1 štika (asi 1,5 kg)
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny
- 400 g uvařené černé čočky
- 200 ml smetany
- 125 g listového špenátu
- 50 g másla + 2 lžíce pod rybu
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- ½ citronu
- slunečnicový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Štiku zbavte šupin, vyfiletujte a nakrájejte na porce. Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje. Šalotku a česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte na pánev lehce orestovat. Poté přidejte šalotku a až jako poslední na chvíli česnek. Přisypte vařenou čočku, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Zalijte smetanou, přidejte čerstvý tymián, listový špenát a stáhněte z plamene. Přidejte 50 g másla a promíchejte. Díky máslu dosáhnete krémové konzistence.
Filety ze štiky osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Filety položte na pánev kůží dolů a na středním plameni opékejte dozlatova. Po pár minutách přidejte máslo, šťávu z ½ citronu a horkým máslem rybu polévejte.
Černou čočku naservírujte na talíř a na ni položte štičí filety.
TIP
Na pánev před opékáním ryby přidejte lehce rozmáčknutý stroužek česneku a 2 snítky tymiánu. Olej se rozvoní a dodá rybě víc chuti.
Komentáře k receptu