CANDÁT V SOLNÉ KRUSTĚ S FENYKLOVÝM SALÁTEM
autor:
Kitchen story
- 20
- 25
- 4
Porce obsahuje:
Suroviny
- asi 1 kg candáta
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 2 snítky kopru
- 4 snítky tymiánu
- 2 kg hrubozrnné mořské soli
- 4 bílky
- sůl
- Fenyklový salát
- 1 fenykl
- 1 svazek ředkviček
- ½ salátové okurky
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíce medu
- šťáva z ½ citronu
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Troubu rozehřejte na 230 °C, program horkovzduch. Candáta osolte zevnitř a všechny bylinky vložte dovnitř ryby. Hrubozrnnou sůl nasypte do velké mísy, bílky lehce vyšlehejte a přidejte do mísy. Dobře promíchejte. Část soli navrstvěte na plech a položte na ni rybu. Zbytkem soli zakryjte kompletně celého candáta. Ryba se dusí, proto je třeba, aby v krustě nebyly žádné otvory. Pekáč vložte do trouby a pečte 25 minut.
Připravte salát: fenykl, ředkvičky a okurku nakrájejte na mandolíně nebo nožem na tenké plátky. Z olivového oleje, medu, citronové šťávy, soli a pepře vymíchejte zálivku, kterou dochuťte fenyklový salát.
Upečenou rybu vytáhněte z trouby. Solnou krustu opatrně odstraňte pomocí lžíce, hlavně nesmí dojít k porušení kůže, aby se na maso nedostala sůl. Odstraňte kůži a maso rozdělte na jednotlivé filety.
Podávejte s fenyklovým salátem.
TIP
Hrubozrnná sůl musí držet pohromadě, k jejímu spojení slouží právě bílky. Pokud by bylo potřeba, můžete pro lepší konzistenci použít trochu vody.
Komentáře k receptu