Rybník jako stavba

Zimní období je jako dělané pro prohlídku rybníku. Pokud pozbývá vody, lze na něm pozorovat odvod vody pomocí celé řady „potůčků“ rybářsky nazývaných stoky. Mnoho rybníků jistě překvapí svou malou hloubkou. I výjimečně nízká vodní hladina má však svůj smyl.

Rybník jako stavba

Vypuštěný rybník v zimním šatu odhalí své dno, výpustní zařízení, loviště, kádiště a jeho další nedílné součásti. Pro hladký odvod vody z rybníku slouží hlavní a vedlejší stoky. Hlavní stoka obvykle prochází středem rybníku, a vyúsťují do ní další menší tzv. vedlejší stoky. Pokud je ve vypuštěném rybníku někde mimo loviště souvislá vrstva vody, nazývá se jezero. To je však v rybníku nežádoucím prvkem.

Rovný, často zpevněný prostor v blízkosti výpustního zařízení je kádiště. V tomto prostoru se při výlovu rybníku odehrává brakování, vážení a často i nakládka ryb na auta s přepravními bednami. Směrem k lovišti, nejhlubšímu místu v rybníku, se nachází vydávací lávka s puntovacími kolíky. Tyto kolíky slouží k uchycení a ukotvení podložní či zátahové sítě. Z vydávací lávky pak rybáři pomocí keserů vydávají ryby ze sítě na třídičku, slangově nazývanou brak.

Na návodní straně hráze si můžete často všimnout zajímavých kořenových systémů stromů rostoucích na hrázi. Česká a moravská rybniční krajina má jistě co nabídnout i zimním období.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu