Pravda o tucích: Proč se toho rybího nemusíme bát
Tuk = nepřítel? V dietním světě bývá odpověď často „ano“. Jenže tak jednoduché to není. Tuk totiž nemusí být jen „zlý“. Když víte, který si pustit k tělu, může z něj pro vaše zdraví být parťák k nezaplacení. To je případ rybího tuku. Skrývá se v něm totiž jedna z nejmocnějších zbraní, které můžete dát do služby svému srdci, mozku i svalům.

Omega-3: Nenápadný hrdina vašeho zdraví
Omega-3 mastné kyseliny nepředstavují žádnou módní vlnu. Jsou to esenciální látky, bez kterých se naše tělo prostě neobejde. Neumíme si je sami vyrobit, musíme je dodávat stravou. A to pravidelně.
Co všechno umí?
- Ochrání srdce: snižují hladinu tuků v krvi, pomáhají krevnímu tlaku, bojují proti arytmiím.
- Tlumení zánětů: přirozený protizánětlivý účinek, který pomáhá při regeneraci i jako prevence chronických nemocí.
- Podpora mozku a nálady: zlepšují soustředění, kognitivní funkce a pomáhají i proti úzkostem a depresím.
- Zdravý zrak: DHA (jedna z omega-3) je základní stavební kámen sítnice.
Tuk jako takový: rozlišuj, než odsoudíš
Možná si pod pojmem „rybí tuk“ vybavíte lžičku nepříjemné tekutiny z dětství. Realita však může být jiná – a mnohem chutnější! Omega-3 najdete v rybím mase, hlavně v tučnějších sladkovodních rybách.
Tuků obecně se bát nemusíme. Důležité je pouze umět je rozeznat.
Nasycené tuky (např. z tučného masa, uzenin, palmového oleje) by měly být ve stravě zastoupeny minimálně – zvyšují hladinu LDL cholesterolu, jehož nadbytečné množství v krvi vede k usazování v cévách. To má za následek jejich ucpávání.
Trans tuky, které vznikají hlavně při průmyslovém zpracování (průmyslově vyráběné pečivo, fast food a polotovary, dlouho trvanlivé dortíky a koláče…) jsou pak vyloženě škodlivé. Srdce je nemá rádo. A my bychom je měli mít na černé listině.
Nenasycené tuky, hlavně ty polynenasycené (omega-3 a omega-6), jsou však klíčové pro zdraví. A právě zde boduje rybí tuk na celé čáře.
Jak omega-3 chytře dostat na talíř?
Nemusíte hned lovit lososa v norských fjordech. Stačí, když rybu zařadíte do jídelníčku 2–3× týdně. Nevyhovuje vám mořská chuť? České sladkovodní ryby jsou báječná volba.
A pokud si dopřejete kapra, zbytečně ho nesmažte – smažením totiž přichází o část svých benefitů. O zdravějších možnostech přípravy jsme psali v jednom z dřívějších článku.
Vyzkoušejte třeba kapří prsty v mandlové strouhance.
Tuk není strašák, pokud víte, jak na něj
Některý tuk je zkrátka dobrý – zvlášť ten z ryb. Omega-3 mastné kyseliny jsou naprostý základ, pokud chcete podpořit zdraví, výkonnost i psychiku. Není jiná možnost, než je tělu dodávat vhodnou stravou. Naštěstí to jde příjemným způsobem – skrze lahodné rybí delikatesy na vašem stole.
Tak co říkáte, dáte tukům druhou šanci?