Proč smažený kapr ztrácí omega-3 a jak ho připravit zdravěji?
Vánoce bez kapra? Pro většinu z nás nepředstavitelné! A je to dobře. Tato tradiční štědrovečerní večeře je nejen lahodná, ale také plná bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na růst našich svalů.
Velká škoda, že pro velkou část populace je vánoční čas jedinou příležitostí, kdy si připraví rybí maso.
Kapr je v každém případě dobrá volba. Zdravé vlastnosti jeho masa však snižuje smažení v oleji. Je čas podívat se na úpravu naší nejčastěji chované ryby trochu jinak – zdravěji, a přitom stále chutně.
Vánoční superpotravina
Český kapr není jen symbol Vánoc. Představuje zároveň skvělý potravinový fitness doplněk. Pro růst a regeneraci svalů jsou potřeba bílkoviny. Zrychlení metabolismu a přirozenou redukci podkožního tuku zajišťují omega-3 mastné kyseliny. A pozitivní vliv na fyzickou kondici mají i minerály a vitamíny, jako jsou selen nebo vitamín D.
Jak jsme kapra jedli v minulosti
Kapr je nedílnou součástí našeho nejen vánočního stolu po staletí. Domestikován na našem území byl totiž již před více než tisíci lety, přičemž první zmínky o rybnících pocházejí z 9. století.
Rozšíření kapra jakožto zdravé delikatesy mají zásluhu křesťanští mniši! Kapra totiž brali jako „povolené“ maso během období půstu, což pro ně bylo až 185 dní v roce.
I v dalších letech byl brán jako relativně dostupný pokrm, ke kterému se mohla dostat poměrně široká vrstva lidí. A tak vznikaly nejrůznější způsoby úprav.
Kapr se připravoval na sladkokyselo, často s přidáním perníku a medu. Tradiční úpravy zahrnovaly také vaření v octě nebo bílém víně s kořenovou zeleninou známé jako "kapr na modro" nebo vaření ve sladké omáčce z povidel a perníku, pro což se vžil název "kapr na černo".
Jako klasické vánoční jídlo ve smažené podobě známe kapra až od 19. století. Kromě dostupnosti z velkochovů k tomu přispěla i dobová popularita smažených jídel.
Zdravější alternativy přípravy kapra
Jak vidíte, způsobů, jak kapra připravit, známe historicky mnoho. Škoda, že mnoho lidí zná pouze tu poslední. Není vyloženě špatná, ale zkrátka existují i zdravější varianty. Při smažení totiž vznikají nezdravé transmastné kyseliny, které mohou negativně ovlivnit kardiovaskulární systém zajišťující transport krve v lidském těle.
Navíc vysoké teploty během smažení ničí část omega-3 mastných kyselin i dalších cenných živin. Mění chemické složení oleje a při jeho opakovaném použití mohou vznikat dokonce karcinogenní látky. A co více? V mase přibývají zbytečné kalorie, které zatěžují zažívací systém – zejména u citlivějších jedinců.
Na Vánoce si smaženého kapra určitě dopřejte. Až si ho ale budete připravovat v průběhu roku, dejte průchod své fantazii. Způsobů je dost:
- Pečení v troubě
Obalte kapra ve strouhance s kořením a upečte ho na pečicím papíru. Výsledek? Křupavé, šťavnaté a mnohem méně kalorické jídlo
- Grilování
Trocha olivového oleje a bylinek – více netřeba. Přidejte k tomu jemnou kouřovou chuť z grilování. A váš kapr bude atakovat hranice chuťové dokonalosti.
- Vaření na páře
Nejzdravější volba! Získáte rybu plnou přirozené chuti a všech nutričních hodnot.
- Horkovzdušná fritéza
Pokud by pro vás byl odklon od klasického „friťáku“ příliš prudký, zkuste alespoň tuhle moderní hračku ze zdravých kuchyní! Kapr bude stejně křupavý, ale bez přebytečného tuku.
Smažený kapr s bramborovým salátem je nezpochybnitelnou klasikou. Nemusí však být jedinou cestou. Zdravější alternativy přípravy nabízejí skvělý kompromis mezi tradicí a péčí o zdraví. Zkuste pečeného, grilovaného nebo horkovzdušně fritovaného kapra. Vaše nejen štědrovečerní tabule bude zdravější a modernější. A slavnostní nádech jí to neubere ani za mák.
A co vy? Už máte svého vánočního kapra? Nezapomeňte na lokální rybáře! Vánoční kapr ze stánkového prodeje je zárukou čerstvosti, tradice a podpory domácího trhu.
Šťastné, veselé a zdravé!