Parťáci pro zdraví: jak se doplňují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Vinnetou – Santer. Harry Potter – Lord Voldemort. Frodo Pytlík – Sauron. Sherlock Holmes – Profesor Moriarty. Čisté dobro vs. čisté zlo. Patří do téhle škatulky i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny? Omega-6 bývají často vnímané jako ta „zlá“ strana, symbol tučných a nezdravých jídel, jejichž zdrcující účinky musí „hodné“ omega-3 mastné kyseliny napravovat.

Parťáci pro zdraví: jak se doplňují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Není tomu tak. Pro zdraví nejen našeho mozku jsou potřeba obě. Pojďme se na jejich přínos podívat podrobněji.

Co umí omega-3 a omega-6 mastné kyseliny?

Omega-3 a omega-6 jsou polynenasycené tuky, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Musíme mu je dodat z potravy.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny mají rozdílné role v organismu. Omega-3 mají protizánětlivé účinky – pomáhají snižovat krevní tlak, srážlivost krve a podporují zdraví cév, srdce a mozku. Některé omega-6, jako je kyselina arachidonová, mohou působit prozánětlivě a podporovat imunitní reakce a hojení. Jiná omega-6, jako kyselina linolová, je důležitá součást vyvážené stravy.

Proč jsou důležité pro mozek?

Omega-3:

  • Zdraví mozku: Kyselina dokosahexaenová (DHA) z rodiny omega-3 mastných kyselin je klíčovou složkou buněčných membrán neuronů. Její přítomnost je nezbytná pro správnou funkci nervového systému a přenos vzruchů mezi neurony. Pravidelný příjem omega-3 může zlepšit kognitivní funkce, jako je paměť a schopnost učení.

  • Prevence neurodegenerativních onemocnění: Výzkumy naznačují, že lidé s Alzheimerovou chorobou mají nižší hladinu DHA! Příjem omega-3 může pomoci snižovat riziko vzniku demence.

  • Podpora duševního zdraví: Omega-3 mastné kyseliny mohou zmírnit příznaky deprese a úzkosti díky jejich vlivu na zánětlivé procesy v mozku.

Omega-6:

  • Regulace metabolismu: Hrají důležitou roli v energetickém metabolismu a růstu buněk. Přestože mají prozánětlivé účinky, jsou potřebné pro optimální imunitní reakci celého organismu.

Jaké množství bychom měli přijímat?

V tomto bodu je zakopaný pes špatné pověsti omega-6 mastných kyselin. Běžná strava, s níž se denně setkáváme, má totiž tendenci obsahovat mnohem více omega-6 než omega-3. To není automaticky špatně. Omega-6 mastné kyseliny tvoří pro naše tělo štít před infekcemi a zraněními. Jenže když je jich moc, ze štítu se může stát chronický zánět. A ten bývá jednou z hlavních příčin nejzávažnějších moderních onemocnění, včetně cukrovky, artritidy, Alzheimerovy choroby a mnoha typů rakoviny.

Ideální poměr omega-6 k omega-3 by měl být mezi 1:1 až 4:1. Přesný „ideální“ poměr je stále předmětem výzkumu a může se lišit dle individuálních potřeb, genetických faktorů a životního stylu. Poměr je důležitý, ale přiměřený příjem omega-3 je klíčový bez ohledu na přesné množství omega-6.

Co (ne)jíst?

Abyste dosáhli zdravého poměru mezi těmito mastnými kyselinami, je zkrátka třeba konzumovat ty správné potraviny.

  • Zvyšte příjem omega-3: O některých vhodných pochutinách jsme psali v jednom z dřívějších článků. Nejlepší a nejchutnější možností však stále najdete v rybím mase.

  • Omezte omega-6: Snižte konzumaci rostlinných olejů bohatých na omega-6 (např. slunečnicový, sójový) a vybírejte kvalitní zdroje, takové, které jsou obsažené v přirozených potravinách, jako jsou ořechy a semínka. Obecně se však vyhýbejte smaženým jídlům a rychlému občerstvení.

Chutný příspěvek pro zdravý mozek

Ve vyvážené stravě mají své místo obě – omega-3 i omega-6 mastné kyseliny. Na omega-6 narazíme v běžném stravování častěji. Ale to neznamená, že jsou ty špatné.

Pro udržení našeho mozku ve formě však potřebujeme především omega-3 mastné kyseliny. Dejte si pro jejich doplnění aspoň 2x týdně dobrou rybu z českých luhů a hájů.

Aktuality

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY