Mník jednovousý - zimní čaroděj

Mník jednovousý latinsky Lota lota je jedinou českou rybou z čeledi treskovitých. Má protáhlé válcovité tělo, podobné tělu sumčímu.

Mník jednovousý - zimní čaroděj

Hlava mníka je velká a ze stran zploštělá. Široká ústa jsou opatřena jemnými zuby. Jak již název napovídá, na dolní čelisti se nachází jeden vous. Na pohled hladké tělo kryjí malé šupiny uložené hluboko v kůži. Hřbetní ploutev je rozdělená, přičemž její druhá část zasahuje až k vypouklému ocasu. Podobně protáhlá je i ploutev řitní. Břišní ploutve jsou posunuty těsně pod ploutve prsní. Téměř po celém těle má mník znatelné tmavé mramorování. Břicho má zbarvené do bíla. Mník v našich podmínkách dorůstá do délky 80 cm a váhy několika kilogramů.

Výskyt

Vyhovují mu chladnější vody s vyšším obsahem kyslíku. Vyhledává členité dno s větším množstvím úkrytů. Je náročný na kvalitu vody a přírodní charakter toků.

Biologie

Aktivita mníka stoupá ve večerních a nočních hodinách. Za světla se převážně zdržuje v úkrytech. Potravně aktivní je nejvíce v chladnějších měsících při 5 až 7 °C. Potravu tvoří převážně bentos. Starší jedinci konzumují také ryby. Mlíčáci rostou pomaleji než jikernačky. Mník se dožívá kolem věku 8 let.

Pohlavně dospívá obvykle ve 2 až 4 roce života. Výtěr probíhá v prosinci nebo lednu v místech s mírnějším prouděním. Výtěrovým substrátem bývá štěrk nebo písek. Při výtěru kolem jikernačky vytvoří několik mlíčáků „klubko“, které je pro tento druh charakteristické. Jikernačky se vyznačují velmi vysokou plodností v řádech několika stovek tisíc kusů jiker na kilogram živé váhy. Samotné jikry jsou mírně lepivé a málo bobtnavé. Líhnutí probíhá z počátku jara. Mník se může vytírat taktéž uměle nebo polouměle. Velmi často se stává, že obsluha líhně tráví vánoční svátky právě na líhni výtěrem mníka jednovousého.

Význam

Maso mníka je kvalitní a chutné. Delikatesou jsou zejména pečená mníčí játra. Vysazování do sportovních revírů je především za účelem navracení tohoto druhu do volných vod.

Sportovní rybolov

Pro svou převážně zimní a noční aktivitu je mník složitě ulovitelný. Cílený lov této ryby probíhá většinou v prosinci nebo druhé polovině března kolem hranice pstruhových a mimopstruhových revírů, na mimopstruhové části. Nejlepší nástrahy jsou ty, které zanechávají silnější pachovou stopu, jako například žížaly nebo kousky ryb. Nástrahu umisťujeme ke dnu. Úlovek mníka můžeme očekávat za stmívání nebo po setmění.

Fotografie: Mrk.cz kukačka, Josef Mareš

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu