Ježdík obecný - švec

Ježdík obecný latinsky Gymnocephalus cernuus je rybou z čeledi Okounovití. Jeho tělo je ze stran zploštělé. Na středně velké hlavě jsou výrazné velké oči, které jsou posunuty výše k temenu hlavy.

Ježdík obecný - švec

Ústa má ježdík malé, bezzubé, středního postavení. Malé šupiny jsou ktenoidního typu. U ježdíka je velmi výrazná hřbetní ploutev, která však není například proti ploutvi okouna rozdělená. Je ale patrná její přední část vyztužená tvrdými paprsky, a zadní část s paprsky měkkými. Pro ježdíka je stejně jako pro další okounovité ryby typické posunutí břišních ploutví těsně pod ploutve prsní. Zbarvení těla ježdíka je velmi výrazné. Hřbet i boky jsou olivově zelené. Na bocích je spoustu malých tmavých skvrn, které dodávají tělu zajímavé mramorování. Břicho je bíložluté.

🐟Ježdík nedorůstá velkých rozměrů. Jen výjimečně překročí jeho délka těla hranici 20 centimetrů. Jeho hmotnost se pohybuje v řádech desítek gramů.

👉Výskyt: Ježdíkovi vyhovují mírně tekoucí a stojaté vody. Nejraději vyhledává lokality s písčitým dnem. Je rybou hejnovou, která je náročná na obsah kyslíku ve vodě. Vedle především nížinných řek se s ježdíkem můžeme setkat i v údolních nádržích a rybnících.

🐟Biologie: Potravou ježdíka je především zooplankton a bentos. Růst je pomalý. Pohlavně dospívá v druhém až třetím roce života. Dožívá se nejvíce 10 let, většinou však méně. Vytírá se brzy na jaře na písčité dno.

🐟Význam: Nemá většího hospodářského významu. Maso je velmi kvalitní, avšak pro malou velikost ježdíků se kulinářsky většinou nepřipravuje. V určitých lokalitách se může ježdík přemnožit a působit ztráty na jikrách ryb.

🐟Sportovní rybolov: K lovu ježdíků musíme přizpůsobit velmi jemné vybavení, jelikož se jedná o drobné ryby. Ideální technikou lovu je plavaná nebo feeder, kdy jako nástrahu použijeme bílého červa nebo menší žížalu. Cílený lov ježdíků se však většinou neprovádí.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu