Ryba jako ideální potravina pro váš mozek, jak ji ale vybrat?

Už jste to asi někde slyšeli. Rybí maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Ty podporují správnou činnost mozku, zlepšují paměť, koncentraci a mohou dokonce snižovat riziko depresí. Pro mozek znamenají něco jako je palivo pro auto. Paliva však nejsou všechna stejná. A stejná nemusí být ani kvalita a množství omega-3 mastných kyselin u každé ryby, která se objeví na vašem stole. Záleží na druhu, původu, čerstvosti, ale i způsoby přípravy.

Ryba jako ideální potravina pro váš mozek, jak ji ale vybrat?

Vyberte si správný druh

Množství omega-3 mastných kyselin se druh od druhu liší. A to někdy dost dramaticky. Pravda je, že obecně více ho mají mořské ryby. Některé jejich sladkovodní sestřičky jim však sekundují více než důstojně. Třeba pstruh duhový má 2,0 gramů omega-3 mastných kyselin na porci o hmotnosti 180 gramů. Bohatý zdroj objevíte také u sivena amerického.

Pohlídejte si její čerstvost

Ryba bohužel nepatří mezi potraviny, které byste mohli v lednici skladovat moc dlouho. Čerstvý kus by se obecně měl na talíři objevit do dvou dnů od svého ulovení či zakoupení.

Jak čerstvou rybu poznáte? Není cítit nepříjemnou „rybinou“. Její vůně spíše připomíná vodu. Má jasné, lesklé oči a pevné, pružné maso.

V supermarketu samozřejmě vždy zkontrolujte datum spotřeby na etiketě.

Zajímejte se o její původ

Je iluzorní myslet si, že ve vašem oblíbeném obchodě bude prodávající schopen podat detailní informace o rybě, kterou jste si vybrali. Ale kdo někdy ochutnal čerstvou rybu přímo z výlovu rybníka nebo od místních rybářů, potvrdí, že je to prostě něco jiného.

Správně ji připravte

Smažená ryba je lepší než žádná ryba. Ve srovnání s tím, co za rok sníme, je to pořád jedno ze zdravých jídel. Smažením do těla se zdravými omega-3 mastnými kyselinami dostáváte i nezdravé tuky.

Mnohem lepší je rybu upéct v troubě, připravit ji na páře nebo třeba ugrilovat.

Dobře (a zdravě) ji dochuťte

Na světě existuje nespočet přírodních ochucovadel. K rybě se tradičně používá třeba citrón. Skvěle její chuť zdůrazní také tymián, rozmarýn, celerová nať, pažitka, bazalka a mnoho dalších.

Nebojte se experimentovat. Zajímavých chutí je bezpočet a (i pro vaše zdraví) je velká škoda zůstat u soli s pepřem.

Jezte jí pravidelně

Zařaďte ryby do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Rozhodně nemusíte mít strach, že by vám brzy došla inspirace. Skvělých rybích receptů je více, než si myslíte. Však se podívejte na web Ryba na talíř.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY