Jak správně usmrtit kapra
Zbavení života kapra jistě není nejtěžší částí procesu zpracování, chce však učitou zručnost. Pokud rybu usmríte správně, nebude se zbytečně trápit.
Pokud již koupíte kapra živého, určitě ho dlouho netrapte na suchu nebo v teplé chlorované vodě ve vaně. K usmrcení kapra budete potřebovat tupý předmět (ideálně topůrko nebo paličku na maso) a jakýkoliv nůž. Hodí se také utěrka na přidržení kapra. Kapra uchopíme za hřbetní část, přičemž kapr je na pracovní ploše položen břichem dolů. K dobré manipulaci s kluzkou rybou je vhodné použití utěrky. Před zabitím si také dejte pozor na nejbližší paprsek hřbetní ploutve, který je ostrý a dokáže nepříjemně poranit ruku. Zabití začíná nejprve omráčením ryby tupým úderem na temeno hlavy. Pro jistotu důkladného omráčení není od věci úder jednu či dvakrát zopakovat. Po omráčení ryby se ryba skutečně zabije přeříznutím žaberních oblouků. Tím se po chvíli i důkladně vykrví. Nyní máte rybu připravenou pro další zpracování.
Tento způsob je univerzální pro usmrcení ryb, není ho tedy nutné aplikovat pouze na kaprovi.