Vánoční kapr na udici? Jde to!

Podzimní období je spjaté s výovy rybníků. A jak ryb v rybníkách ubývá, tak jejich počet roste v řekách. Řeč je převážně o kaprech, ale do řek se z rybníků dostávají i líni, cejni, štiky, candáti nebo okouni.

Vánoční kapr na udici? Jde to!

Český rybářský svaz je významným odběratelem ryb od produkčních rybářství. Při podzimních výlovech jedou obrátky rybníkářů i sportovních rybářů na 100 %. Zatímco produkční rybáři rybníky loví, sportovní rybáři vylovenými rybami doplňují počty ryb v rybářský revírech. Na přelomu podzimu a zimy je tedy šance na úlovek vánočního kapra opravdu velká!

Kaprovitým rybách sice klesá se snižující se teplotou vody i chuť k jídlu, ale před tím, než nestane tvrdá zima potravu stále dobře přijímají. A jak na kapra před Vánocí? Několik rad se jistě nezkušeným rybářům bude hodit.

Pokud se rozhodnu ulovit vánočního kapra na udici, je nutností patřičné povolení. Na většině tocích a rybníků určených ke sprotvnímu rybolovu je to rybářský lístek a povolenka k lovu ryb. Vedle rybářských dokladů přijde vhod i teplé oblečení. K samotnému lovu si připravte jemnější vybavení na položenou (nejlépe feeder) nebo plavanou. Vybírejte klidné úseky řek, tůně nebo hlubší místa. V chladné vodě kapři nebudou plýtvat svou energii v peřejích. Jako nástrahu použijte ideálně červa, žížalu nebo bílé pečivo. Svou nástrahu i návnadu můžete zatraktivnit dipem či posilovačem, není to však nutností. Krmení (návnadu) zvolte ideálně tmavší barvy a určitě to nepřežeňte s jeho množstvím. Raději trocha silnějšího a atraktivnějšího krmení, než velké množství obyčejné strouhanky. Krmení by mělo být jemné, bez větších kusů, jako jsou pelety nebo kukuřice. Pokud ryba bude přijímat potravu pouze v omezeném množství, pak by se mohla nasytit těchto velkých kusů v návnadě, a pak by mohla opomenout naší nástrahu. Jemnějšímu lovu je třeba taktéž přizpůsobit tloušťku vlasce a velikost háčku. Raději menší, než větší.

Na závěr zbývá popřát rybářské “Petrův zdar” a připomenout, že hlavní prodej vánočních kaprů začíná 19. prosince.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu