Zimování rybníků

Hospodaření s vodou v rybníkách není jednoduchý úkol. V posledních letech se potvrzuje pravidlo, že vody není nikdy dost, a musí se s ní šetřit. Pokud se rybník vypouští, často se voda z něj použije na napuštění dalšího rybníku v soustavě pod ním. Někdy však rybníky zůstávají bez vody účelně. Prázdný rybník totiž může mít na rybniční dno blahodárné účinky.

Zimování rybníků

Zimování rybníků znamená nechat rybník bez vody v období zimy. Často se k tomuto kroku přistupuje při zvýšeném výskytu rybích parazitů či škodlivých druhů ryb. Díky působení nízkých teplot se v rybníce eliminují rybí škůdci, ale i nežádoucí rostliny. Mrazy mají rovněž příznivé účinky pro rybniční dno, které se provzdušní a pozastaví se v něm hnilobné procesy.

Vypuštěním rybníka se rozhodně nezbavíme problémů na dobro. Rybí škůdci, ať už jimi jsou parazité či nežádoucí druhy ryb, dokážou přežívat v přítoku, lovišti nebo v dalších neodvodněných místech. Pro ještě lepší dezinfekci rybničního dna se přistupuje k vápnění dna páleným nebo hašeným vápnem. Vápno vedle ozdravného účinku rovněž zvyšuje pH, tedy snižuje kyselost vody.

Po podzimních výlovech tak často rybníky bývají ještě dlouhou dobu bez vody, a rybníkáři zajisté vědí, co dělají. Někdy nechávají rybníky bez vody i v letním období. Ačkoliv tento jen nebývá příliš častý, nazývá se tvz. letnění rybníků.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu