Candát obecný - rytíř z hlubin

Candát obecný latinsky Sander lucioperca je ryba z čeledi okounovitých. Candát má robusní protáhlé tělo, z boků zploštělé. Ústa jsou velká, rozeklaná a ozubená na dolní i horní čelisti. Mezi malými zuby se nachází několik delších, tzv. “psích zubů”.

Candát obecný - rytíř z hlubin

Oči candáta jsou velké a lesklé. Drsné středně velké šupiny pokrývají celé tělo i část skřelových kostí. Candát má jako ostatní okounovité ryby 2 hřbetní ploutve, které jsou od sebe odděleny malou mezerou. Břišní ploutve jsou posunuty dopředu, hned za úroveň prsních ploutví. Na hřbetě a bocích bývá kolem 10 tmavých pruhů, které pod postranní čarou směrem k břichu světlají, až se úplně ztrácí. Břicho je šedobílé až bílé. Candát obecný dorůstá do délky 1 metru a váhy kolem 10 kilogramů.

Výskyt

V České republice je původním druhem. Candátovi vyhovují hlubší a větší vodní plochy. Vyskytuje se ve stojatých i tekoucích vodách. Je náročný na čistotu vody a obsah kyslíku ve vodě. Nevyhovují mu silně zabahněné nádrže. Mladí candáti tvoří velká hejna, která se postupně s věkem zmenšují. V dospělosti žije samotářsky.

Biologie

Mladí jedinci se živí především planktonem. Starší konzumují malé ryby. U candáta je běžný kanibalismus, ale není tak výrazný jako třeba u štiky. Pohlavně dospívá ve 3 až 5 roce života. Jikernačky v době rozmnožování mívají světlejší břicho a zvětšenou břišní dutinu. Výtěr probíhá v dubnu a květnu na písčité dno nebo spleť kořenů, obvykle v menších hloubkách okolo 1 až 2 metrů. Mlíčák jikry v průběhu inkubace hlídá.

Význam

Candát je hospodářsky velmi cenný druh především pro kvalitní, chutné maso bílé barvy. Chová se jako vedlejší ryba v kaprových rybnících, a je zároveň velmi důležitou rybou volných vod.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu