Není škrabka jako škrabka

Odstranění rybích šupin je jeden ze základních úkonů při zpracování ryby. Některé ryby jdou kulinářsky připravovat i s šupinami, jako například pstruh, ale jiné ryby, například kapra, musíme šupin zbavit. Níže v článku se dočtete o metodách a nástrojích pro odstranění šupin, a jejich výhodách a nevýhodách.

Není škrabka jako škrabka

Škrabka na šupiny

Asi nejméně neobvyklou věcí pro odstranění šupin je právě škrabka na ně dělaná. Není však škrabka jako škrabka. Na trhu existuje spoustu typů, a ne všechny jsou vhodné k použití. Při výběru škrabky musíme myslet na její výdrž. Součásti škrabky by měly být odolné, jelikož je na ně během škrábání vyvíjen velký tlak. Důležitá je samozřejmě velikost a funkčnost plochy určené pro odstranění šupin. Pokud škrabku používáte na více ryb, je u škrabky žádoucí i dobré držadlo. Když se vám škrabka špatně drží, dlouho s ní pracovat nevydržíte.

Domácí škrabka

Velmi účinná škrabka především pro odstranění šupin dravých ryb je doma vyrobená škrabka ze zátek od piva. Není to nic složitého. Stačí pouze obrácená víčka od piva přibít k vhodnému prkénku. Nejen pánové jistě ocení i shánění materiálu pro tento výrobek. Vedle prkénka je třeba vypít pár piv.

Lžíce nebo nůž

K odstranění šupin lze použít i obyčejnou kuchyňskou lžíci. Není to jistě nástroj nejlepší, ale určitě vás překvapí jeho účinnost. Dobře dostupný nástroj pro škrabání ryb je rovněž nůž. Stačí ho otočit tupou stranou k tělu ryby a pustit se do škrabání.

Podřezání šupin

Pro nejpreciznější práci a nejmenší zašpinění pracovního prostoru je podřezání šupin zdaleka nejlepším řešením. Tento úkol chce zajisté větší zručnost a znalost procesu.

Na závěr je třeba říct, že odstranění šupin provádíme po zabití a vykrvení ryby. Někdy se totiž na “škrabání” zapomene a ryba se dříve vykuchá, což není velký problém, ale šupiny se poté odstraňují hůře.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu