Rok rybníkáře - léto

Rybářův pracovní rok je více než různorodý a především náročný. Člověk si jistě představí jarní a podzimní výlovy spojené s následnou nakládkou ryb a další manipulací s rybami v chladném počasí, ale co že to vlastně dělají rybáři v létě?

Rok rybníkáře - léto

Aby bylo na podzim co lovit, je na prvním místě přikrmování ryb, a to především na hlavních rybnících, kde se chová tržní velikost kapra. Přikrmuje se i na rybnících plůdkových a výtažnících, kde se odchovávají mladší jedinci kapra obecného. Důvod, proč se přikrmuje je jednoduchý. Přírodní produkce rybníka je v častých případech malá, a proto se přikrmuje (především obilovinami), aby ryby vyrostly za co nejkratší dobu.

Co se v létě kromě přikrmování dá dělat?

Aby bylo vše připravené na podzimní výlovy, provádí se údržba rybářské techniky, sítí, nádobí a probíhá rovněž údržba sádek, jako třeba udržování zeleně a vápnění (desinfekce) jednotlivých nádrží. Během léta probíhá i údržba hrází rybníků a to především ve formě oprav cest po koruně hrází a také sečení hrází. U rybníků, kde dochází k zarůstání příbřežních částí vegetací, se zde sečou rákosiny a následně se kompostují na hromadách v mělkých částech rybníka.

Jelikož je u našich rybníků i hodně stromů, tak se občas stane, že během roku nějaký ten strom spadne do rybníka, a proto nám nezbývá nic jiného, než ho odstranit. Rybáři si tak nadělají palivové dřevo, které se na zimu bude více než hodit.

I když to vypadá, že v létě rybáři s rybami moc do vztyku nepřijdou, tak se pár příležitostí najde. Především se jedná o výlovy menších rybníků, kde se odchovávají rychlená stádia candátů, kteří se následně přesazují do větších, na živiny bohatých rybníků. V létě probíhají i odlovy na plné vodě, především kaprů pro následný prodej. I líhně v létě nezejí prázdnotou! Probíhá totiž výtěr amura bílého a sumce velkého, kteří mají místo v českých rybníkách.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu