Rok rybníkáře - leden, únor

Zimní období je pro rybáře často obdobím odpočinku po náročném podzimu a vánočním prodeji. Ne vždy je to však pravidlem.

Rok rybníkáře - leden, únor

Při silných mrazech, jako tomu je letošní rok 2021, musí rybníkáři vysekávat do rybníků otvory, tzv. prohlubně. Tyto otvory v ledu slouží především pro odvětrávání rozkladných plynů a pro vstup světla do vody, jelikož při sněhové pokrývce nemůže do vody pronikat sluneční záření, které je důležité pro fotosyntézu. Rybáři mohou v prohlubních taktéž sledovat kvalitu vody a případné zvednutí ryb. Výskyt ryb u vytvořené prohlubně obvykle značí změnu kvality vody nebo její teploty. Důležité je tedy pravidelně kontrolovat přítok i otok vody.

Nejen v zimním období přináší rybářům starosti rybožraví predátoři. Za mírné zimy, kdy hladina nezamrzá jsou velkým problémem kormoráni, kteří do českých krajin přilétají za potravou v zimních měsících. Tito černí ptáci vedle zkonzumovaných ryb některé ryby jen poraní nebo vyruší ze zimního klidového stavu. Podobné škody na obsádce působí i vydra, která často loví jen pro zábavu, čímž dokáže zlikvidovat podstatnou část ryb v rybníku. Boj proti predátorům je většinou dosti složitý, a rybáři tak mají často svázané ruce.

Vedle pravidelných kontrol rybníků rybáři na sádkách a střediskách opravují poškozený materiál z výlovů. Řeč je především o síťařském vybavení, které během výlovů často poškozují větve. Díry v sítích se zašívají, případně se velmi poškozené sítě úplně vyřazují. Vedoucí podniků dále počítají hospodářské výsledky z minulého roku a připravují plán na rok letošní.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu