Rybí klenoty, které plavaly v Bečvě

Ekologická tragédie na řece Bečvě otřásá od loňského podzimu celou republikou. Stále nedořešený případ má bohužel spoustu obětí. Z mnoha uhynulých ryb na fotografiích mrazí nejen rybáře. Celkově tato havárie poškodila přibližně 40 kilometrů toku a celkem usmrtila kolem 40 tun ryb. O jaké ryby moravská řeka přišla si rozeberme v řádcích níže.

Rybí klenoty, které plavaly v Bečvě

Ostroretka stěhovavá

Právě tento druh ryby byl v řece Bečvě zastoupen v nejvyšší míře. Ostroretka patří mezi typické reofilní (proudomilné) ryby. Početnost tohoto druhu v rámci celorepublikové populace je značně vratká. Na některých revírech tento druh téměř vymizel, na jiných, jako byla dříve Bečva, může tvořit dominantní druh ryby v daném toku.

Parma obecná

U parmy je situace ještě o poznání složitější než u ostroretky. Dříve hojně zastoupená ryba v mnoha českých řekách je dnes pouze výjimečným úlovkem sportovních rybářů. Na některých rybářských revírech se přistoupilo k jejímu celoročnímu hájení. Na otrávené řece Bečvě neměla jistě takové početní zastoupení jako právě ostroretka, ale na fotografiích byly mnohdy vidět i trofejní a cenné generační ryby.

Jelec tloušť

I tloušť byl v menší míře zastoupen v řece Bečvě. Na rozdíl od výše uvedených druhů ryb je jelec v českých řekách běžnou rybou.

Pstruzi obecní a lipani podhorní

I když byly tyto druhy ryb na fotografiích spíše výjimečně, jedná se o ryby velmi cenné. Právě pstruzi obecní a lipani jsou nejvíce zasažené rybí druhy posledních let. Vzhledem k suchému období, znečištění vod nebo vysoké predaci z řad rybožravých predátorů se jejich stavy stále zmenšují.

Nejen ryby zasáhla tato tragédie. Smrt postihla celou biocenózu v řece, vedle ryb především složky bentosu. Nezbývá než doufat v lepší zítřky, nalezení pachatele, a především ponaučení a předcházení podobným případům v budoucnu. Řeka Bečva se bude vzpamatovávat ještě dlouhá léta.

Fotografie: Deník/ Lida Mátlová; Ondřej Kašpar

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu