Jak správně vyjmout a roztřídit rybí vnitřnosti
Pokud úkon „kuchání“ nebo také „vyvržení“ provedeme správně, můžeme díky tomu získat velmi ceněné a chutné rybí gonády, tedy jikry nebo mlíčí.
O zisku jiker či mlíčí nesmíme mít přehnané očekávání. Gonády lze získat pouze z pohlavně dospělých ryb. S největší pravděpodobností budete chtít jikry či mlíčí získat z kaprů nad 2,5 kg, a v tomto případě máte opravdu velkou šanci.
K samotnému kuchání vám postačí ostrý nůž. Řez vedete od řitního otvoru směrem k hlavě, přičemž by měl nůž s tělem ryby svírat úhel přibližně 45°. Je důležité mít na paměti, že příliš hluboký řez může poškodit vnitřní orgány a kontaminovat ty jedlé z nich.
Po rozříznutí břišní dutiny zasunete ruku do otevřené břišní části ryby a vyjmete celé vnitřní orgány najednou. Nejhůře vám půjde oddělení jícnu, tedy trubice nejblíže hlavy ryby. K tomuto úkonu lze použít nůž, ale postačí i silnější stisk palce a ukazováčku.
Když jsou vnitřnosti vyjmuté, stačí oddělit jedlé od nejedlých. Ve většině případů se přistupuje pouze k oddělení jiker nebo mlíčí, jelikož tyto pohlavní orgány tvoří naprostou většinu jedlých rybích vnitřností. Do rybích polévek lze použít i ledviny či hepatopankreas.
Jikry či mlíčí bezpečně poznáte. Mlíčí (viz obrázek) má mléčně bílou až narůžovělou barvu. Jikry jsou zelené či žlutozelené.