Jak správně vyjmout a roztřídit rybí vnitřnosti

Pokud úkon „kuchání“ nebo také „vyvržení“ provedeme správně, můžeme díky tomu získat velmi ceněné a chutné rybí gonády, tedy jikry nebo mlíčí.

Jak správně vyjmout a roztřídit rybí vnitřnosti

O zisku jiker či mlíčí nesmíme mít přehnané očekávání. Gonády lze získat pouze z pohlavně dospělých ryb. S největší pravděpodobností budete chtít jikry či mlíčí získat z kaprů nad 2,5 kg, a v tomto případě máte opravdu velkou šanci.

K samotnému kuchání vám postačí ostrý nůž. Řez vedete od řitního otvoru směrem k hlavě, přičemž by měl nůž s tělem ryby svírat úhel přibližně 45°. Je důležité mít na paměti, že příliš hluboký řez může poškodit vnitřní orgány a kontaminovat ty jedlé z nich.

Po rozříznutí břišní dutiny zasunete ruku do otevřené břišní části ryby a vyjmete celé vnitřní orgány najednou. Nejhůře vám půjde oddělení jícnu, tedy trubice nejblíže hlavy ryby. K tomuto úkonu lze použít nůž, ale postačí i silnější stisk palce a ukazováčku.

Když jsou vnitřnosti vyjmuté, stačí oddělit jedlé od nejedlých. Ve většině případů se přistupuje pouze k oddělení jiker nebo mlíčí, jelikož tyto pohlavní orgány tvoří naprostou většinu jedlých rybích vnitřností. Do rybích polévek lze použít i ledviny či hepatopankreas.

Jikry či mlíčí bezpečně poznáte. Mlíčí (viz obrázek) má mléčně bílou až narůžovělou barvu. Jikry jsou zelené či žlutozelené.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu