Staré a neměnné řemeslo - výlovy rybníků

Již po staletí jsou tradičním symbolem podzimu výlovy a vypouštění rybníků. Tehdy každý správný rybář obleče svůj gumový plášť, vysoké boty a ze studené vody a bahna tahá doslova tuny ryb.

Staré a neměnné řemeslo - výlovy rybníků

Za běžných okolností se jedná o atraktivní podívanou s bohatým doprovodným programem. Kromě znalostí o náročném rybářském řemeslu si navíc domů můžete odnést i živou či čerstvě vykuchanou rybu.

Pro začátek výlovu se však musíme vrátit o několik dnů až týdnů zpátky, kdy dochází k tzv. strojení rybníka. To zahrnuje především postupné vypouštění vody, aby se ryby mohly shromáždit do loviště, obvykle nejhlubší části rybníka. Těsně před výlovem navíc pomáhají rybáři systematickými údery na hladinu zahnat ryby do loviště v průběhu tzv. sháňky. Území loviště se poté zaplotí, aby žádná ryba neunikla. Když je dosaženo optimální hladiny, kdy nejsou ryby ohroženy, ale zároveň se k nim mohou rybáři dostat, zahajuje se samotný výlov.

Již od časných ranních hodin jsou všichni připraveni výlov zahájit. Ryby jsou nejčastěji sloveny pomocí zatahovací sítě, či sítě umístěné na dvě loviště neboli podložky. Pro ruční manipulaci s rybou se nejčastěji používá tzv. keser. S příchodem mechanizace rybáři mimo jiné začali používat i mechanické nakládače.

Mimo kapra obecného, který je bezesporu v našich rybnících tím nejhojněji chovaným druhem ryby, se často na výlovu rybníka můžeme setkat také s amurem, candátem, štikou, sumcem a dalšími druhy ryb. Kapr je rovněž důležitým exportním zbožím a přibližně 50 % veškeré české produkce kapra putuje do zahraničí. Ostatní ryby jsou převezeny na sádky, kde se důkladně pročistí a kde si před Vánoci můžeme tu svou vytouženou koupit i my.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu