Není losos jako pstruh. Kam se hrabe losos na pstruha lososového.

Mnoho prodejců ryb nabízí vedle tradičních ryb jako je losos obecný nebo pstruh duhový i pstruha lososového, někdy také uváděného jako pstruh lososovitý. Pokud se domníváte, že je tato ryba křížencem lososa a pstruha, jste na omylu.

Není losos jako pstruh. Kam se hrabe losos na pstruha lososového.

Pstruh duhový latinsky Oncorhynchus mykiss patří stejně jako losos obecný latinsky Salmo salar do čeledi ryb lososovití. O blízké příbuznosti těchto dvou druhů tedy není pochyb. Na talíři však tyto ryby známe většinou v odlišném servírování. Pstruh se většinou podává celý spolu s hlavou a ploutvemi. Jedna ryba odpovídá přibližně jedné porci. Naopak lososa téměř pokaždé servírujeme jako porci bez kostí vytvořenou z filetu. Na scénu pak přichází pstruh lososový, který se podává jako losos. Porce či filet lososa a pstruha lososového se moc neliší. Mnoho lidí by je od sebe nerozeznalo ani po jejich ochutnání. Má tedy pstruh lososový blíže lososovi než pstruhovi?

Opak je pravdou. Pstruh lososový je pouze obchodní název pro pstruha duhového. Jedná se o totožnou rybu. Rozdíl je pouze v jeho odchovu. Pstruh duhový se chová převážně do velikosti 0,5 kg a maso má většinou bílé barvy. Naproti tomu tzv. „lososáč“ se chová ve velikosti nad kilogram a výše, jeho maso má červenou barvu jako maso lososa, a zpracovává se především na filety. Červenou barvu masa udává přírodní barvivo astaxanthin, které je pstruhům podávané v krmivu. Nenechte se však zmást pojmem barvivo. Tato látka ze skupiny karotenoidů obsažená především v řasách má zdraví prospěšné převážně antioxidantní účinky. Často je astaxanthin prodáván i v tabletách na posílení imunity. Obsah této látky v mase pstruha je však zanedbatelný.

V čem je tedy výhoda pstruha lososového či lososovitého oproti lososovi obecnému? Vedle výše zmiňované prospěšné látky obsažené v mase pstruha to může být i chov této ryby. Lososi dovážení do České republiky jsou chovaní především v klecích v moři na severní části našeho kontinentu. Daleký dovoz těchto ryb nebo znečišťování mořského prostředí intenzivním chovem lososa se nejeví jako ekologicky udržitelná živočišná výroba. Naproti tomu český chov pstruha duhového (lososového) tyto úskalí nenese. Velkou roli ve výběru ideálního červeného filetu pro nedělní oběd může hrát i nižší cena pstruha losového.

autor: Josef Mareš

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu