Syrová, smažená nebo uzená ryba? II

Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.

Syrová, smažená nebo uzená ryba? II

Kdo by neznal známé asijské sushi. Nejen tento oblíbený pokrm se dá připravit z tepelně neupravených ryb. Pro způsob přípravy ryb za syrova je důležitá kvalita a čerstvost rybího masa. Ideálně vyhledáváme ryby živé nebo čerstvé chlazené. Můžeme se setkat i s mraženou nebo rozmraženou rybou přímo určenou k syrové konzumaci, kdy výrobce v určitých případech mražením odůvodňuje eliminaci mikroorganismů v mase.

Velmi chutným pokrmem ze syrových ryb je tatarák, který lze připravit i z běžně dostupných českých ryb. Do tatráku ze pstruha patří vedle tradičních surovin jako je například dijonská hořčice nebo šalotka i trochu netradiční kopr. Netradiční ingrediencí v tataru z kapra je zase sójová a worcesterová omáčka. Oba druhy tataráků podáváme s opečeným pečivem.

Další možností, jak v gastronomii využít syrové rybí maso je způsob zvaný „pohřbení“. Pro tento velmi jednoduchý recept použijeme maso ze pstruha nebo lososa. Očištěný filet ryby poctivě zasypeme solí a cukrem v poměru 1:1. Zasypaný kus masa dáme alespoň na jeden den do lednice. Sůl s cukrem z masa vytáhnou velké množství vody, čímž se maso zpevní a konzistencí připomíná maso sušené. Rybu můžeme poté nakrájet na tenké plátky a podávat samotné či v kombinací s hořčicí, libovolným dipem a pečivem.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu