Kapři ze stánků

Každoročně se v ulicích, před nákupními centry nebo supermarkety objevují stánky s vánočními kapry. V mrazu, sněhu nebo dešti stojí vedle plných kádích ryb rybáři a čekají na první zákazníky.

Kapři ze stánků

Největší kapří nákupní horečka začíná 22. prosince. Vedle dříve prázdných stánků se tvoří dlouhé fronty a rybáři se nestačí otáčet. Na stáncích je v nabídce obvykle pouze kapr obecný v různých váhových kategoriích. Zde si musí dát nakupující pozor, jelikož stánkaři lákají na nízkou cenu kapra první kategorie, obvykle ryby pod 1,5 kilogramu. Takto malé ryby však většinou nikdo nechce a často nejsou na stánku ani dostupné. Nejjednodušší je podívat se na nejvyšší uvedenou cenu ryby, tedy kapra nad 2,5 kg a s touto cenou pak počítat. Obvyklá váha vánočního kapra totiž na této hmotnosti začíná. Vedle ceny kapra je třeba dbát i na cenu zpracování ryb. Za základní očištění kapra, tedy usmrcení, odstranění šupin, vykuchání, zbavení hlavy a ploutví dáte přibližně 80 - 150 Kč. Za filetaci nebo stažení kůže si výrazně připlatíte. Jeden úkon stojí často od 50 do 100,-, jsou však případy, kdy se například za stažení účtují nízké stokoruny.

Cena není všechno

Nikdy byste neměli zapomínat na kvalitu ryb a zpracování. Nízké ceny neznamenají nízkou kvalitu, a stejně to platí opačně s vysokými cenami. Kvalitu ryb poznáte těžko, můžete si však ověřit zemi původu ryb. Dříve to bylo téměř nereálné, ale poslední roky se občas objeví i kapři z Polska, vyjímečně i z Maďarska. Vyhledávejte raději rybu z českých rybníků. Způsob zpracování kapra dokážete ověřit o něco snadněji, pokud nakouknete na zpracování ryby zákazníků před vámi.

Na závěr je třeba říct, že práce rybářů není žádná legrace. Celý den pracují venku v jakémkoliv počasí a často pak u ryb dokonce tráví i noc. Nezapomeňte proto za dobrou službu přihodit nějakou korunu.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu