Rybářské zážitky na jihu Čech – Vodňany

Správnou rybářskou atmosféru nenaleznete pouze v Třeboni. Unikátní rybářské muzeum, parádní jezírko se vstupem pod vodní hladinu nebo pestrou akvaristiku nabízí Střední rybářská škola ve Vodňanech.

Rybářské zážitky na jihu Čech – Vodňany

Těsně za městem Vodňany, mezi lesem a rybníky, ční několik budov patřící nejznámější střední rybářské škole v České republice, Střední rybářské škole a Vyšší odborné škole vodního hospodářství a ekologie Vodňany. Tento malebný prostor nenabízí útočiště pouze studentům, ale rovněž i turistům, milovníkům ryb a rybářského řemesla.

Při vstupu do brány po levé straně spatříte zprvu nenápadně vypadající jezírko, které však nabízí vstup pod vodní hladinu. Vedle obrovských kaprů a línů zde uvidíte i jesetery nebo veslonosy. V okolí jezírka je k vidění i malá botanická zahrada, jelikož vedle jezírka umístěné rostliny, běžně rostoucí kolem jihočeských vod, mají své české i latinské popisky. Když vstoupíte do budovy školy, uvidíte majestátní sochu rybáře. Od ní lze po schodech stoupat až do rybářského muzea umístěného v podkroví staré budovy školy. Exponáty živočichů, modely rybníků, staré rybářské náčiní a mnoho dalšího zde uvidíte i v komentované prohlídce. Pokud se vydáte u sochy rybáře do leva, po schodech dolů, dostanete se od překrásné akvaristiky nabízející například dech beroucí amazonské akvárium nebo jedineční model pstruhového potoka. Akvárium simulující pstruhové pásmo zlatého potoka nespatříte nikde jinde než ve vodňanské škole. Kde jinde jste v akváriu viděli raka říčního, pstruha obecného, lipana podhorního a vranku obecnou? V dalších akváriích plave spousta českých i zahraničních sladkovodních ryb. Obojživelný lezec či velmi agresivní hadohlavci a okounci potěší oko nejednoho návštěvníka.

O prázdninách je kromě pondělí otevřeno každý den. Přes rok pořádá škola dny otevřených dveří, jejichž termíny zveřejňuje vždy na webových stránkách srs-vodnany.cz. Tak Vodňany navštivte i vy! Mimo zajímavých prostor v rybářské škole Vodňany nabízí i historické centrum města nebo celou řadu turistických tras a cyklostezek.

Zdroj fotografií: SRŠ Vodňany

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu