Palivo našeho mozku. Proč potřebujeme omega-3 mastné kyseliny?

Představte si lidský mozek jako auto. Na začátku voní novotou, je nablýskané, šlape jako hodinky. Tahle startovní čára je pro všechny vozy stejná. Ovšem to, jak bude auto vypadat za 5, 10 nebo 20 let, už záleží na jeho majiteli. Když se nestará, stane se z jeho plechového miláčka brzy zrezlá kraksna. Ovšem pokud ho hýčká – pravidelně ho myje, leští, uklízí, chodí na technické kontroly a jezdí ohleduplně, může auto třeba i za 15 let vypadat, jako kdyby právě sjelo z výrobní linky.

Palivo našeho mozku. Proč potřebujeme omega-3 mastné kyseliny?

Totéž platí pro náš mozek. Budete-li se mu věnovat a trénovat ho, můžete si duševní svěžest a elán zachovat i v pozdějším věku. Důležité je neustále vyhledávat nové podněty, učit se, posouvat se.

Pro dlouhý život auta je však nezbytná ještě jedna věc – kvalitní palivo. Když tankujeme levný benzín říznutý toluenem nebo vodou, šeredně si zahráváme s poškozením motoru. Naopak benzín splňující nejpřísnější normy životnost motoru zpravidla ještě prodlouží.

Takový prémiový benzín pro náš mozek má označení omega-3 mastné kyseliny.

Jak to v mozku funguje?

Kvalita procesů v mozku od učení, rozhodování až třeba po paměť záleží na kvalitě přenosů nervových vzruchů mezi mozkovými buňkami. Čím tyto přenosy více „drhnou“, tím pomaleji mozek funguje. Omega-3 mastné kyseliny dokáží rychlost přenosů nervových vzruchů mezi jednotlivými mozkovými buňkami řádně rozhýbat. Jako kdyby váš mozek promazávaly. Prostě není nad kvalitní palivo. 

Odkud je brát?

Omega-3 mastné kyseliny si tělo samo nevyrábí. Musíme mu ho dodat my. A snad žádný výživový poradce na světě vám nebude tvrdit, že v tomto směru existuje lepší varianta než pořádná ryba. Byť omega-3 mastné kyseliny se nacházejí i v rostlinné stravě a dostat je do sebe můžete třeba ze semínek, oříšků nebo rostlinných olejů, tělo umí rybí verzi omega-3 kyselin využít daleko efektivněji. Zatímco z rybího tuku jich naše tělo vstřebá cca z 92 %, využitelnost rostlinných omega-3 je mnohonásobně menší. 

A nebudeme si nic nalhávat, dobře udělaná ryba je daleko větší delikatesa než talíř semínek a oříšků.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY