Rybářův svět – co byste měli vědět o výlovech rybníků

Slunce už nehřeje takovou silou jako v létě. Nepadáte vedrem, ale ani se netřesete zimou. Zlatavý kruh nad obzorem rybníka jako by tvořil decentní, ale zároveň monumentální pozadí scenérie s lidmi, jejichž život naplňuje voda a láska k rybám. Všechno probíhá ve zvláštní atmosféře ticha a úcty. I tmavý mundúr s dominujícími vysokými holínkami všech hemžících se postav dotváří atmosféru jakéhosi rituálu.

Rybářův svět – co byste měli vědět o výlovech rybníků

Tradiční podzimní výlov rybníka takovým rituálem je. Stojí za to se ho zúčastnit. Aspoň jednou v životě. Šancí máte každoročně několik desítek.

Kromě zážitku a nasátí zvláštního pocitu pospolitosti uvnitř téhle komunity si domů můžete odnést skutečně čerstvou rybu. Nebo několik rybích specialit ochutnat. Kolikrát do roka máte možnost vyzkoušet třeba vynikající kapří hranolky?

Teď ale k samotnému výlovu. Víte, proč vůbec probíhá? Jak probíhá? A s jakými základními strategiemi nebo nástroji rybáři pracují? Pojďte s námi nahlédnout do jejich světa.

Proč se to vůbec dělá?

Pro obchod a potěchu našich žaludků, samozřejmě. Jako „inventura“ pro správce rybníků. A v neposlední řadě kvůli kouzelné tradici, kde se setkávají představitelé rybářského cechu.

Proč na podzim?

Tady je důvod ryze praktický – kvůli počasí a teplotě vody, která je v říjnu a listopadu pro ryby ideální. Ty potom nejsou tak vystresované a lépe se s nimi „pracuje“, což se pozitivně odráží v kvalitě jejich masa.

Jak se to dělá?

Existují zavedené postupy přetrvávající staletí. Pojďme si je představit.

Strojení rybníka

Kdyby měli rybáři honit ryby po celém rybníce, celý proces výlovu by se protáhl v lepším případě na několik dní. V horším by nebyl vůbec možný. Proto je nutné omezovat rybám manévrovací prostor. Rybáři postupně snižují hladinu rybníka. Doslova ho „strojí“ na samotnou akci, aby se ryby plynule shlukovaly u tzv. lovišť.

Sháňka

Tradiční metoda rybářských mistrů. Provádí se nejčastěji den nebo ráno před výlovem. Jejím účelem je nahnat pokud možno všechny ryby v rybníku do prostoru loviště. Dělá se to pomocí tlučení na vodní hladinu.

Jadření

Rybáři nyní plné loviště ohradí pomocí speciálních zátahových sítí. Použít mohou buď do 10 metrů dlouhou vatku, nebo větší nevod. Ten může mít až 50 metrů. Oba druhy mají po svém po horním obvodu plováky, co je drží na hladině, a závaží na dolním obvodu, díky kterým kopírují dno. Z takto uzavřeného loviště už neuteče ani rybička.

Nyní přichází čas „jadření“. Rybáři nevod nebo vatku postupně stahují a ryby v lovišti tak soustřeďují do stále menšího prostoru, kde není problém zahájit samotný výlov pomocí keserů.

Keser

Síť pytlovitého tvaru, která je obvykle upevněna na kovovém kruhu a má dřevěnou nebo kovovou rukojeť. Nezbytný nástroj rybářského cechu, kterým se chycené kusy umísťují do kádí a přepravních vozů, co je převezou do sádek.

Sádky

Uměle vytvořené vodní nádrže. Dočasná rybí „bydliště“, odkud si je odebírají obchody, restaurace a ostatní koncoví zákazníci.

Petrův zdar letošní sezoně výlovů! Jen v říjnu jich u nás probíhá 27. A v listopadu budou další. Jejich seznam naleznete na facebookovém profilu Ryba na talíř.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY