Jak správně odstranit rybí šupiny

Je třeba říct, že ne na každou rybu lze použít stejný způsob odstranění šupin. Na menšího pstruha například škrabku ani nůž nepotřebujeme, naopak na kapra nebo amura určitě ano. Právě na dvě poslední zmiňované ryby se zaměříme v tomto příspěvku.

Jak správně odstranit rybí šupiny

Pokud koupíte kapra lysce, očištění šupin nebude příliš náročné. U kapra šupináče, stejně jako u amura na fotografii, je situace o něco složitější.

Pokud jste zručný typ člověka, budete potřebovat pouze nůž s delší čepelí. Když si věříte méně, postačí lžíce, případně škrabka určená přímo pro odstranění šupin ryb.

Rybu tentokrát položíme na bok, ideálně aby její břicho směřovalo směrem k vám a její hlava doleva. Nelze však definovat jednoznačně nejlepší způsob odstranění šupin ryb, jelikož si každý zvolí metodu, která právě jemu nejvíce vyhovuje. Když budete šupiny odstraňovat za pomocí škrabky či lžíce (lze použít i obrácenou stranu nože), tak si rybu uchopíte za hlavu, znovu je vhodné k uchopení použít i utěrku. Následně za pomocí škrabky provádíte tahy od ocasu směrem k hlavě. V případě, že chcete šupiny odstranit podřezáním, zasunete nůž pod šupiny v ocasní části, a tahy nožem mezi šupinami a tělem ryby odřezáváte šupiny společně s jejich lůžky. Je důležité, aby nůž pouze lemoval rybí tělo a nezajížděl do masa. Držení nože je tak téměř ve vodorovné pozici. Po odstranění šupin na jednom boku ryby uděláte stejný úkon i na boku druhém. Ryba je následně připravena pro další zpracování. Pokud nejste milovníci rybí kůže, můžete rybu rovněž z kůže stáhnout.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu