Uzená, smažená nebo syrová ryba?

Svátečního konzumenta ryb může od rybích jídel odrazovat neznalost nebo složitost rybích receptů. Další možností je špatná zkušenost s rybím pokrmem někdy v minulosti. Nejednou jsem zaslechl větu. „Já měl tenkrát tak hnusnou a smradlavou rybu, a od té doby ryby nejím.“ Pravda je taková, že ne každá ryba se hodí ke každému způsobu kulinářské přípravy.

Uzená, smažená nebo syrová ryba?

V tomto článku si rozebereme kulinářskou úpravu uzení, přesněji uzení teplým kouřem, které je u nás zajisté používanější než uzení za studena. Během uzení se rybí maso značně vysušuje, proto se k němu hodí spíše tučnější ryby, respektive ryby středně tučné a tučné. Dle obsahu tuku se totiž ryby rozdělují do 3 skupin. První skupinou jsou libové ryby s obsahem tuku ve svalovině do 2 %. Do této skupiny řadíme například candáta, okouna nebo štiku. Druhou skupinou jsou středně tučné ryby s obsahem tuku od 2 do 10 %. Sem můžeme zařadit kapra, pstruha nebo sumce. Ve třetí skupině jsou ryby tučné s obsahem tuku nad 10 %. Z českých ryb do této skupiny patří například úhoř, z mořských ryb makrela nebo sleď. Z tohoto rozdělení již můžeme vyčíst, že na uzení se hodí spíše pstruh nebo úhoř než candát a štika. Aby se uzení vydařilo a na rybách si všichni pochutnali, nestačí jen vybrat správný druh ryby. Důležité je rovněž správně zvolené dřevo, v ideálním případě z ovocných stromů.

Další faktorem je správné nasolení rybího maso a délka uzení. V zásadě platí, že čím jsou kusy masa větší a objemnější, tím se musí déle udit.

A jaké druhy ryb se na uzení hodí? Když opomineme mořské ryby, jako je sleď nebo makrela, určitě nás nezklamou tradiční a dobře dostupné ryby pstruh a kapr. Dalším vhodným druhem je například sumec, amur, tolstolobik, úhoř, lín, cejn nebo netradiční síh maréna. Udit ryby nemusíte jen sami doma, ale můžete si je zakoupit již vyuzené v mnoha prodejnách ryb po celé České republice.

Nejbližšího prodejce najdete na mapě Najdi svého rybáře

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu